Novinka po notah očeta in Petre Majdič

Za uvod ženske v skiatlonu, med Slovenkami le Manca Slabanja.

Objavljeno
08. februar 2018 20.16
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pjongčang – Skiatlon, v slovenskem jeziku tudi dvojno zasledovanje, je prva panoga pisanega sporeda na olimpijskem tekaškem štadionu. A vsaj iz slovenskega zornega kota bo jutri, ob 8.15, še mirno. Na štartni črti bo med našimi reprezentantkami le Manca Slabanja, druge, tudi novi veliki slovenskega teka Anamarija Lampič in bronasta olimpijka Vesna Fabjan, se bodo pripravljale za nadaljevanje iger.

Uvodna disciplina popolne priljubljenosti med športniki še ni požela, a nekateri prav radi nastopajo na tekmi, na kateri se najprej preizkusijo v klasični tehniki, nakar sledi še drsalni korak. Rada ali pač ne – za Manco Slabanjo, novinko v olimpijski druščini, je bilo najbolj pomembno, da se ji neučakanost konča in tako nastopi na največjem tekmovanju zimske sezone. »Najprej sem sanjala o vizumu za igre, nato sem si že želela, da bi štartala čim prej, zato sem se ozrla k sporedu in dejala, da bi bila že v soboto med tekmovalkami,« je poudarila 22-letna reprezentanka, članica SK Ihan. V slovenskem teku njen priimek veliko pomeni, oče Robert je oral ledino pri uspehih Petre Majdič. Pripravil jo je za vrhunsko športno pot, se z njo veselil tudi prve zmage v svetovnem pokalu.

Trening Petre Majdič občutno prehiter

»Uf, to so bili časi … Kako sem vedno stiskala pesti za Petro ob sleherni tekmi in si kot majhna deklica želela, da bi bila nekoč tako hitra kot ona. Obenem sem si mislila, da za nas v športu ni lepšega kot nastopiti na olimpijskih igrah,« se je včeraj spominjala tekačica in razkrila še podrobnost, kako se je preizkusila na treningu z Majdičevo: »Bil je čas priprav, oče mi je povedal, naj pridem za primerjavo. Toda po 50 metrih Petri več nisem mogla slediti. No, odtlej se je marsikaj spremenilo, zdaj mene več mlajše ne dohajajo, a seveda se bom morala še zelo truditi, da bi se približala ravni vzornice.«

Za olimpijski začetek tako Slabanjevo danes čaka skiatlon, povsem razumljivo je, da so napovedi zgolj po treningu nehvaležne. Kakšna bodo razmerja moči, bo razkrila šele proga, in sicer po načrtu Slovenca Uroša Ponikvarja. »Kolikor poznam Uroša, proga zagotovo ne bo lahka, a rada vidim, ko je tekma zahtevna. V klasiki se bom potrudila, prosti slog mi je ljubši,« nam je dejala, za cilj pa si na svoji olimpijski premieri izbrala uvrstitev v zgornjo polovico. Seveda je škoda, da bo danes edina Slovenka na štartu, naslednji dnevi bodo razkrili, če je bila odločitev stroke in tudi nekaterih tekmovalk pravilna. Povsem razumljivo je sicer, da središče pozornosti pripada torkovemu šprintu v klasični tehniki, v katerem bo predvidoma pod drobnogledom boja za visoke uvrstitve predvsem Anamarija Lampič, najuspešnejšo slovensko tekačico s prejšnjih iger Vesno Fabjan pa moti, kot nam je to dejala že v pogovoru med planiško tekmo svetovnega pokala, da mora do zadnjega ugibati o postavah za posamezne tekme na igrah. Toda Besničanka bo danes na uvodni slovesnosti vihtela slovensko zastavo, ker je ta skiatlon že naslednji dan, pravega počitka niti ne bi imela. Odprtje bo namreč dolgo, logistika udeležencev bo zahtevala še precej več časa kot med običajnimi smrtniki na tribunah.

V Sočiju nordijska prevlada

Obenem pa gre pričakovati tudi zahtevne vremenske razmere, po prvih dneh treninga sodeč bodo vetrovni sunki stalnica tekaških olimpijskih predstav v Pjongčangu. Skiatlon pred štirimi leti v Sočiju pa je razkril že dobro znano nordijsko prevlado – zmage se je veselila izjemna Marit Bjørgen, med prvimi petimi so bile še Švedinja Kalla, Norvežanki Weng in Johaug ter Finka Saarinen. Med Slovenkami je bila takrat Barbara Jezeršek 19., v naslednjih dneh se na tekaškem štadionu želi predstaviti v lepi luči. Le da zdaj nastopa za Avstralijo.