Občudovanja vreden vzpon po slabem uvodu

Tomaš Kos in Uroš Velepec: Trenerja navdušena nad psihično trdnostjo Faka.

Objavljeno
15. februar 2018 21.14
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pjongčang – Ko mejnike v slovenskem biatlonu podira Jakov Fak, je v spremljevalnem taboru vedno veselo. Tako je bilo večkrat v preteklosti, podobno včeraj v Koreji. Sreče in ponosa seveda ne skrivata trenerja, s katerima se prepleta njegova zgodba o uspehu, odkar nastopa za slovensko reprezentanco – Tomaš Kos in Uroš Velepec.

Zaradi slednjega in njegovega programa, kot seveda tudi na splošno boljših razmer za vrhunske dosežke v biatlonu, je pred dobrimi sedmimi leti prestopil od hrvaške reprezentance k slovenski, tu potem vrhunsko nadaljeval svojo športno pot, osvojil dva naslova svetovnega prvaka in jima zdaj dodal še olimpijsko kolajno. »Gre za sposobnosti izjemnega profesionalca. Vedno sem govoril, da v vrhunskem športu ni naključij, seveda pa ne moreš predvideti natančnega scenarija za pot k uspehu. Toda pri Jakovu je zgodba posebna, ko je osredotočen na veliko tekmovanje, lahko odmisli ali žrtvuje marsikaj, vse bo storil z izjemno natančnostjo in s predanostjo,« je Velepec tudi včeraj ponavljal svoja spoznanja, o katerih nam je že večkrat razlagal. Tudi v dneh vrnitve k Faku pred to sezono.

Za najboljšim slovenskim biatloncem sta bili namreč dve mučni sezoni številnih težav, v zadnjem hipu je zavoljo priprav na olimpijsko zimo poiskal preverjeno rešitev. Četudi sta se z Velepcem zaradi različnih pogledov na šport pred tremi leti razšla, prvič je počilo prav med olimpijskimi igrami v Sočiju, sta vedno spoštljivo govorila drug o drugem in kot vrhunska profesionalca pustila odprto možnost za novo sodelovanje. Oba sta izjemna garača in zdaj sploh več ne razmišljata in govorita o tistem, kar se je dogajalo po naslovu svetovnega prvaka 2015 na Finskem, pod katerega je po strokovni plati podpisan Kos, zdaj glavni trener slovenske reprezentance.

Velepca navdušila Fakova zbranost

Nastop novega olimpijskega podprvaka je spremljal tradicionalno na strelišču, kjer je Fak zadel vseh 20 tarč, Velepec je bil ob progi in ga podobno kot še drugi iz slovenskega tabora obveščal iz minute v minuto z bolj vznesenimi in optimističnimi besedami. »Jakov je res prišel vrhunsko pripravljen v Pjongčang, vsi kazalci so razkrivali, da so sanje o kolajni uresničljive. Ni pa bilo lahko odmisliti vsega tistega, kar se mu je zgodilo na prvih dveh tekmah. Tam je krepko zaostal za pričakovanji, v dveh dneh se je moral bliskovito hitro pobrati. Toda spet me je navdušil, kakšno mirnost je ohranil in se vrhunsko zbral za nadaljevanje olimpijskih iger,« je strnil misli Velepec, presrečen kot že tolikokrat ob sanjskih predstavah svojega biatlonca.

Tudi Kos je po domala dveh desetletjih delovanja v slovenskem biatlonu včerajšnjo tekmo doživljal prav čustveno, a v preteklosti smo ga na strelišču opažali bolj živčnega kot včeraj. »Morda smo bili pred njegovim prvim strelskim nastopom vsi na progi in strelišču kar živčni, a ko sem spoznal, da gre vse po načrtih, razlogov za kakršnokoli živčnost ni bilo več,« je dejal glavni reprezentančni trener in se ozrl k res imenitnemu zasuku po dveh slabih uvodnih nastopih: »Zadnji dnevi za Jakova niso bili lahki, moral je prebroditi težke trenutke. A to je biatlon, v katerem šampioni to znajo narediti. Treba se je zbrati, ko je to najbolj potrebno, in Jakov se zna. Njegov nastop je težko oceniti drugače kot fantastično!« Seveda pa je Kos večkrat omenil, kako močan mora biti tekmovalec, da na res zahtevni dvajsetkilometrski tekmi zadane vseh 20 tarč. »Nikdar takšnega učinka ni lahko doseči, na olimpijskih igrah, kjer je pritisk na športnike še toliko večji, pa je vse skupaj še težje,« je še poudaril Kos.

Dolge priprave so se obrestovale

Velepec je bil seveda zadovoljen, ker so dolge in temeljite priprave obrodile sadove, prepričan je, da tridesetletni slovenski reprezentant novi podvig lahko uprizori tudi v nedeljskem skupinskem štartu. »Tekmo krojijo številni dejavniki, seveda je bilo za Jakova ob včerajšnjih prijaznejših temperaturah lažje kot v ostrem mrazu prvih dni. Toda, kot sem vam dejal, prišel je v Korejo odlično pripravljen, povrhu pa je tudi psihično močan,« je še poudaril njegov osebni trener, medtem ko je prejemal številne čestitke. Hkrati vodi tudi žensko ukrajinsko reprezentanco, lahko jo bo umirjeno pripravil na nadaljevanje iger. A najprej bo danes užival v prostem tekmovalnem dnevu za biatlonce. In seveda razglasitvi najboljših treh na posamični dvajsetkilometrski tekmi.