Po dosežku kariere želi na ekipni šprint

Smučarski tek: Na 10 km Norvežanki prva kolajna, Alenki Čebašek visoko 12. mesto.

Objavljeno
15. februar 2018 22.03
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pjongčang – Iz slovenskega zornega kota pred igrami ženska preizkušnja v prosti tehniki na 10 km ni bila tako vidno podčrtana kot klasični šprint. Toda Alenka Čebašek je z včerajšnjo predstavo za 12. mesto marsikoga od poznavalcev še bolj navdušila kot v šprintu sedmouvrščena Anamarija Lampič. Zmaga je odšla na Norveško.

Na vrhu, ko gre za vodilne nacije smučarskega teka, ni bilo senzacij. Toda Ragnhilld Haga, ki je pred štirimi dnevi praznovala 27. rojstni dan, tako uspešne športne poti kot številne rojakinje še ni zabeležila. Res pa je zablestela v tej sezoni, se pred Pjongčangom šestkrat v svetovnem pokalu uvrstila na stopničke, dosegla tudi svojo prvo zmago, konec novembra na zasledovalni preizkušnji v Ruki. Za zmago se je včeraj »udarila« s švedsko sosedo Charlotte Kalla, bron sta si razdelili zmagovalkina rojakinja, najbolj slovita tekačica Marit Bjørgen, in Finka Krista Pärmäkoski. »Ravno govorila sem z mamo, ki je doma na Norveškem jokala od sreče v telefon. Sama imam zlat prstan, nisem si pa upala pomisliti, da bom imela tudi to korejsko zlato okrog vratu,« je bila na novinarski konferenci videti presrečna.

Slovenski tek pač nikdar ne bo norveško-švedska zgodba o uspehu, a vseeno je odmevnih dosežkov v zadnjih letih precej, eden takšnih je tudi včerajšnja predstava Alenke Čebašek, 28-letne Gorenjke. Že dolgo je v reprezentanci, v tej sezoni je bila najvišje v dresdenskem šprintu proste tehnike (7.), očitno pa je dočakala svoj dan tudi na olimpijskih igrah. »Tokrat je bilo res lepo tekmovati, sončni žarki so me polnili z energijo, ni bilo nadležnega vetra, proga je bila hitra in dobro utrjena,« je zadovoljno pripovedovala po 12. mestu, nad katerim je bila navdušena tudi sotekmovalka, naša najuspešnejša tekačica v sezoni Anamarija Lampič: »Uf, Alenka je pravi norec …«

Dejansko je bila slovenska junakinja dneva Čebaškova najvišje doslej na velikih tekmovanjih, doslej še ni bilo takšnega dosežka v slovenskem smučarskem teku, ko gre za olimpijske desetkilometrske preizkušnje v prosti tehniki. »Upam, da sem se približala nastopu tudi v ekipnem šprintu,« je dejala po brezhibni predstavi in pohvalila serviserje za vrhunsko pripravljene smuči. Dobre volje je bila tudi Lampičeva – resda se spogleduje z višjimi uvrstitvami od 27. mesta, toda v klasični tehniki. Obenem se veseli štafetne preizkušnje. Včeraj sta slovenske barve branili še Manca Slabanja (54.) in Nika Razinger (69.).