Po skokih manjše veselje kot ob selitvi

Danes kvalifikacije smučarjev skakalcev na veliki skakalnici, Semenič namesto Zajca.

Objavljeno
15. februar 2018 21.42
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Pjongčang – Z velikim veseljem so se od srednje olimpijske skakalnice poslovili v slovenskem taboru, saj so na njej nastopili pod pričakovanji, selitev na veliko napravo pa za zdaj ni prinesla bolj optimistične slike. Danes (13.30) skakalce čakajo kvalifikacije, v katerih pa ne bo nastopil Timi Zajc.

Kar nekaj prostih tekmovalnih dni so imeli skakalci po preizkušnji na srednji skakalnici, na kateri je bil najboljši Slovenec Peter Prevc na 12. mestu. Zares prosti so bili sicer le v nedeljo, potem so se posvetili telesni pripravi, si malo odpočili, čas pa si krajšali večinoma z družabnimi igrami, saj pač vreme ni bilo najbolj naklonjeno pohajkovanju. Na skakalnico so se vrnili v sredo, včeraj pa opravili še zadnje skoke (med katerimi so izvedeli za kolajno Jakova Faka), danes jih pred kvalifikacijami čaka le še poskusna serija.

Čeprav so se zelo veselili prehoda na večjo skakalnico, pa tudi tu podoba – za zdaj – ni prav spodbudna, včeraj se ni v nobenem od treh skokov nihče prebil med deseterico. »Nova skakalnica je načeloma nov izziv, nova stvar na igrah in novih stvari se veseliš, razlika med srednjo in veliko je očitna, mora pa tehnika pri obeh delovati, če hočeš skočiti daleč,« je dejal Peter Prevc, ki je bil s prvima skokoma za začetek zadovoljen, nato pa ni bilo pričakovanega oziroma želenega stopnjevanja. Po 17., 15. in 19. mestu v sredo je bil včeraj dvakrat 22. in 17.

Po prvem dnevu (26., 29., 24., kar je bilo najslabše v naši ekipi) je celo dvomil o uvrstitvi med četverico najboljši Slovenec v tej sezoni Jernej Damjan. »Po srednji se tudi na veliki ne znajdem najbolje, že lani sta me obe 'hecali'. Največja težava je, da imam povsem pomešane občutke. Skok se mi zdi v redu, ko pogledam na kameri, pa se lahko samo primem za glavo. Izgubljen sem,« je priznal, a bil nato včeraj vendarle v ospredju med našimi, seveda pa to niso bile želene uvrstitve (sploh ker nekateri niso skakali) – 12., 14. 15.

Poleg dvojice Prevc-Damjan bosta v kvalifikacijah nastopila še Tilen Bartol in Anže Semenič, ki na srednji skakalnici ni dobil priložnosti. »Na takšni napravi mi pač ne gre, poskušal sem vse, spreminjali smo počep, a ni delovalo,« je pojasnil, potem ko je za veliko zamenjal Timija Zajca, ki se mu premiera na olimpijskih igrah ni posrečila.

Rezultati s treninga torej niso obetavni, če ne bo čudežnega zasuka, pa bo kolajna, ki je bila veliki cilj te sezone, nedosegljiva. Največ možnosti se je pač zdelo za ekipno tekmo, a Norvežani, Poljaki in Nemci so v povsem svojem razredu ter se zdijo nedotakljivi, razen če ne bo olimpijski pritisk za kakšnega tekmovalca preveč.