Po spodrsljaju Rusi stresli vso jezo nad rise

Slovenska hokejska reprezentanca doživela visok poraz proti prvim favoritom turnirja. Danes (13.10) derbi s Slovaško.

Objavljeno
17. februar 2018 01.18
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Gangnung – Po imenitnem uvodu na letošnjem olimpijskem hokejskem turnirju in zmagi v podaljšku proti ZDA so naši hokejisti doživeli prepričljiv in niti ne nepričakovan poraz proti favorizirani ruski vrsti. Pred risi je danes, ob 13.10, tekma s Slovaško, ki so jo pred štirimi leti v Sočiju premagali s 3:1.

Slovenska hokejska reprezentanca še nikdar velikega tekmovanja ni začela s tako odmevnim dosežkom kot tokrat v olimpijski Koreji – z zmago proti reprezentanci ZDA. Sploh pa je prvi tekmovalni dan v tej skupini ponudil dve presenečenji, saj so jo ob tem skalpu risov tudi Slovaki močno zagodli favoriziranim ruskim reprezentantom. Ti tukaj ne nastopajo s svojimi nacionalnimi simboli, včeraj so se denimo predstavili v nevtralnih rdečih. Mimogrede: ti so bili prav podobni tistim iz časov sovjetskega imperija, ko je bila ta reprezentanca najuspešnejša na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih.

Slovenski risi so se zadovoljni zbudili v korejsko jutro, z dvema točkama za uvod je prav lepo nadaljevati olimpijski turnir. Res pa je bila na poti izjemno visoka ovira, po sredinem razpletu še višja, kot bi bila sicer. Pričakovati je bilo, da bodo Rusi, ki so iz domovine po uvodnem spodrsljaju že doživeli prve kritike, tekmi pristopili na vso moč in precej bolj resno kot premieri s Slovaki, obenem so ob uvodni slovenski zmagi videli, da z Muršakom in druščino ne bo tako lahke naloge, kot so jo morda pričakovali pred začetkom tekmovanja.

Napadi igralcev v rdečih dresih proti vratom Luke Gračnarja – selektor risov Kari Savolainen je pričakovano tokrat namenil počitek junaku premiere Gašperju Krošlju – so bili od prve minute odločni in nevarni, risi so se takrat večinoma branili, a potem ko so po desetih minutah le zdržali ta uvodni pritisk tekmecev, so tudi zadihali in večkrat poskusili presenetiti veliko rusko reprezentanco. Vnovič je bil med našimi najaktivnejši in s ploščkom najbolj spreten Jan Muršak, ki ga po številnih tekmah v Habarovsku, nato pri slovitem CSKA in za konec še Nižnjem Novgorodu včerajšnji tekmeci Slovenije na tem turnirju dobro poznajo.

Prav ko je kazalo, da so najhujše pasti v prvi tretjini ostale za risi, pa so tekmeci napadli z igralcem več in zadeli. Povrhu so čez pičlih 22 sekund zabili še drugi gol. Nadaljevanje je nato le razgrnilo izjemno rusko uigranost, vsaj tako kot peterburška naveza z Iljo Kovaljčukom, prvim zvezdnikom KHL in tudi najbolj cenjenim hokejistom letošnjega olimpijskega turnirja, so bili nevarni tudi moskovski asi, med katerimi se je po učinkovitosti najbolje odrezal Kiril Kaprizov. Prvi gol za rise je na tej tekmi zabil Muršak, Verlič, prav tako kot kapetan učenec mariborske hokejske šole, je namesto mreže zadel vratnico, v drugo je za Slovenijo, tik pred koncem tekme, zadel Žiga Pance, že tradicionalno močan v reprezentančnem dresu.

Končni pogled na semafor je bil večini gledalcev, torej tako kot v zadnjih letih na svetovnih prvenstvih tudi tu številnim privržencem ruskih hokejistov, všeč, pred Savolainenom in njegovimi hokejisti pa je naloga kar najhitreje pozabiti ta visok poraz in se pripraviti na Slovaško, tukaj precej bolj primerljivo naši reprezentanci, kot je očitno premočno moštvo uradnega naziva Olimpijski športniki iz Rusije.

»Seveda ti ne more biti vseeno, ko pogledaš takšen izid v tvojo škodo. V naši obrambni tretjini smo si privoščili preveč napak, težko se je nato boriti proti tako kakovostnemu moštvu, kot je rusko,« je poudaril po drugi slovenski tekmi na turnirju selektor Kari Savolainen, ki si je prej natančno ogledal tudi tekmo Slovaške in ZDA. »Čaka nas zahtevna naloga. Slovaki igrajo 'grd' hokej, večinoma obrambni, toda če ti takšna igra prinese rezultat, kot jim je proti Rusiji, ni prav nič narobe,« je še dodal Finec. Ni nam povsem potrdil, a namignil je, da se bo danes vrnil v vrata Gašper Krošelj. Katera dva igralca bosta še počivala (včeraj sta Aleš Kranjc in David Rodman), pa se bo odločil v današnjem dopoldnevu.