S kapetanom Muršakom generalka proti Koreji

ZOI 2018: slovenski hokejisti prileteli v Seul, kjer se bodo danes ob 11.30 pomerili s Korejci.

Objavljeno
08. februar 2018 07.33
iza-Muršak
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pjongčang - Večina slovenskih olimpijcev je že na prizorišču iger, ki jih bodo slovesno odprli v petek zvečer. Vadijo in se spoznavajo z novim okoljem, ob skakalcih v današnjih kvalifikacijah pa bodo na ta dan pred omenjenim slovesnim uvodom aktivni hokejisti. Rise namreč čaka pripravljalna tekma v Seulu proti domači izbrani vrsti z začetkom ob 11.30.

Ko so v torek poleteli z brniškega letališča čez Frankfurt h korejski metropoli, je bilo med člani slovenske hokejske reprezentance zaznati dobro in pravzaprav že dolgo prepoznavno ozračje. Slab okus je ostajal le glede spominov na zadnji ponesrečen nastop na svetovnem prvenstvu v Parizu in takrat, maja lani, slovo od najvišjega razreda svetovnega hokeja. "Takrat sem slišal, da ozračje ni pravo, pa temu sploh ni tako. V tej slačilnici je vedno znova občutiti moštveni duh, če pa ravno deset igralcev hkrati ne gre v skupini na kavo, to še ne pomeni, da je kdo skregan. Res pa je, da takrat vseh nalog na ledu nismo opravili dobro, očitno smo podcenjevali težavnost prvenstva," se je ob odhodu iz Slovenije proti Koreji spomnil Jan Muršak, ob Anžetu Kopitarju edini slovenski hokejist zadnjega desetletja z izkušnjami iz NHL. Na prvenstvu v Parizu je bil kapetan, tako bo tudi tokrat v Pjongčangu. Tokrat mu je prestižno črko C podelil novi selektor Kari Savolainen, kar pa še zdaleč ne preseneča, saj je finski strokovnjak vidno navdušen nad zadnjimi Muršakovimi predstavami po selitvi iz Rusije na Švedsko. "Ne bi bilo pošteno, če bi dejal, da je bilo v Rusiji vse slabo, toda preprosto se zdaj bolj sproščeno počutim v Skandinaviji, tudi skrb glede moje poškodbe je drugačna, kot je bila nazadnje pri Rusih," je še dodal slovenski kapetan. Kot njegove pomočnike, torej igralce z oznako A na dresu, je selektor izbral Marcela Rodmana, Roka Tičarja, Jana Urbasa in MItjo Robarja.

Olimpijskega duha na prizorišču še ni čutiti pretirano, po tej plati je bilo v Sočiju pred štirimi leti že od prvega stika z letališčem ob Črnem morju drugače, a vsaj zaenkrat navzoče navdušujejo učinkoviti organizacijski prijemi brez zapletov, dolgih čakalnih vrst in anarhije. Prizorišča si med seboj niso pretirano oddaljena, seveda pa je ob ostrem mrazu, ko se v večernih urah živo srebro spusti do 20 stopinj, sleherna minuta lahko dolga. Zato jih tudi ni malo, ki se sprašujejo, kako bo v petek na uvodni slovesnosti. Pri nekaterih reprezentancah, tudi tistih večjih, denimo Italiji, so celo razmišljali, da bi se te prve prireditve na odprtem štadionu udeležili le simbolično. Tudi za zdravje športnikov gre. Na tem področju pa mora ostati še posebej previden eden vodilnih slovenskih adutov Jakov Fak. Nekoč je že prestal grozno izkušnjo z zmrznjenim prstom zaradi podobno nizkih temperatur. Pozneje je moral izpustiti svetovno prvenstvo, sledilo pa je zdravljenje kazalca v hiperbarični komori ...