Savolainenova vrnitev hitro obrodila sadove

Z izjemnim pristopom Slovenija prvič doslej prek visoke ameriške ovire, predsednik ruske zveze Tretjak že opozoril rojake.

Objavljeno
15. februar 2018 21.39
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Gangnung – Pred štirimi leti je Slovenija na zimskih olimpijskih igrah pobirala kolajne, obenem navduševala tudi na ledeni ploskvi. Tukaj so prve uvrstitve naših športnikov slabše kot v Sočiju, a hokejska izbrana vrsta nas je že takoj na premieri vrnila v čase izjemnih predstav pred štirimi leti. Tokrat je prvič na velikem tekmovanju ugnala ZDA, danes meri moč z Rusijo.

Ne glede na nadaljevanje turnirja bo sredina zmaga s posebej vidnimi črkami označena na listih slovenske hokejske zgodovine, saj ameriške selekcije risi niso premagali še nikdar, naj si gre za svetovno prvenstvo ali olimpijski turnir. »Kakorkoli obrnemo, ameriško moštvo sodi med velesile na ledenih ploskvah. Vem, naša popotnica s prejšnjega velikega tekmovanja, lanskega SP v Parizu, ni bila najboljša, a rekli smo si v slačilnici, da slabe spomine moramo odgnati, s smehom in sproščenostjo smo se lotili naloge, bili smo dovolj samozavestni, tudi ob zaostanku z 0:2 verjeli vase,« je strnil misli Sabahudin Kovačevič, postavni branilec, učenec jeseniške šole z bogatimi izkušnjami zadnjih let iz različnih klubov srednje in vzhodne Evrope. Sploh pa je ta slovenska reprezentanca prav posebna; le Andrej Hebar je trenutno član kluba v domovini, drugi risi igrajo v Rusiji, Nemčiji, Franciji, Avstriji, na Češkem, Madžarskem, Danskem.

Muršak: zelo težko bo proti Rusom

Naši igralci pogosto presenetijo hokejski svet, navzlic zelo ozki domači bazi ohranjajo svoj ugled na tujem, nekaterim pripadajo pri zahtevnih delodajalcih zelo vidne vloge. Ostaja pa uganka, kako si zagotoviti obstanek v družbi najboljših reprezentanc, saj se to ni posrečilo risom že od leta 2005. A zdaj naj najprej uživajo v prestižu olimpijskega turnirja, za začetek danes proti Rusiji, favoritinji hokejskega Pjongčanga. »Rusi so tu kakovostnejši od Američanov, imajo štiri močne peterke, zelo težko bo igrati,« je takoj po sredini zmagi razmišljal Jan Muršak, slovenski kapetan in sploh najvidnejši akter uvodne tekme. Pa ne le zavoljo dveh golov, temveč tudi izjemno zanesljivega obvladovanja ploščka, domiselnosti in natančnih podaj. Zanj osebno, a tudi za slovensko reprezentanco je bila selitev od ruskih delodajalcev k švedskim očitno zadetek v polno: »V Göteborgu sem zdaj spet več pri ploščku, igra z veliko drsanja mi ustreza, postal sem bolj samozavesten, zato je tudi forma prava.«

A vsaj po tistem, kar smo videli na uvodni tekmi risov v Gangnungu, je zadetek v polno vodstva hokejske zveze tudi vrnitev Karija Savolainena. Oba prejšnja slovenska selektorja, Matjaž Kopitar in Nik Zupančič, sta ohranjala stik s Fincem, hvalila njegove nasvete in bogate izkušnje. In če finska zveza, ena najbolje organiziranih v hokejskem svetu, prav njega pred leti izbere za šefa trenerjev, je jasno, za kako uglednega strokovnjaka gre. Slovenska zveza vedno sicer ni opravila svojega poslanstva po željah in načrtih, toda pri tej zadnji izbiri Zupančičevega naslednika je očitno zadela v polno.

S psihoioško injekcijo v zadnjo tretjino

Seveda je težko razgrinjati temeljite ocene po le eni olimpijski preizkušnji, toda že ta temeljit, umirjen in strokovno podkrepljen pristop Savolainena, sploh zadnjega selektorja, ki si je s slovensko reprezentanco priboril obstanek med elito (SP 2005 v Avstriji), prinaša optimizem tako za nadaljevanje turnirja kot tudi sezone. »Ko si prvič glavni trener na olimpijskih igrah, ne veš, kako se bodo igralci odzvali na izziv izjemnega tekmovanja. Resda smo imeli v uvodu nekaj težav zlasti pri gradnji igre, toda v nadaljevanju sem bil miren. Hrabril sem igralce, verjel v zasuk, pred zadnjo tretjino sem se bolj psihološko kot taktično lotil tekme,« je dejal Savolainen, ki pa se je za konec odlično odrezal tudi z imenitno potezo postavitve treh tehnično izjemnih napadalcev – Jana Muršaka, Roka Tičarja in Jana Urbasa – za igro v podaljšku treh proti trem.

Slovenija je snela prvi odmevni skalp v Koreji, tako kot tudi Slovaška. Ta je ugnala Rusijo v predstavi, po kateri je legendarni vratar Vladislav Tretjak, zdaj predsednik Hokejske zveze Rusije, dejal: »Fantje so se pretirano lahkotno lotili naloge tako kot mi v Lake Placidu leta 1980 proti ameriški selekciji.« Rojakov ni pretirano kritiziral, a jasno je bilo njegovo opozorilo. Prav pred tekmo s Slovenijo …