Smuči niso v stiku z najboljšimi

Ženski slalom: razočarane Slovenke bodo menjale proizvajalca.

Objavljeno
17. februar 2018 01.34
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Pjongčang – Tehnični del disciplin na olimpijskih igrah se za slovensko žensko reprezentanco ni razpletel po pričakovanjih. Tudi po včerajšnjem slalomu je ostalo 14. mesto Mete Hrovat iz veleslaloma najboljši rezultat, glavni trener Denis Šteharnik pa je po koncu brez ovinkarjenja pokazal na – smuči. 

Ana Bucik je pred OI 3. mesto v kombinaciji za svetovni pokal osvojila po najboljšem slalomskem času, zelo vesela je bila, da je spet našla prave občutke. Še po veleslalomu v Koreji je dejala, da ima snežno podlago v nogah, da je opravljenega veliko treninga in da bolj pripravljena, kot je, ne more biti. In še dodatni dnevi zaradi prestavitev so ji prišli prav za vse to. Izgovorov torej ne more biti. A včerajšnja podoba že na prvi progi je bila povsem drugačna, bila je komaj 26. z zaostankom 3,20 sekunde. V drugo je sicer smučala bolje, a ji to napredka ni prineslo.

»Zelo sem razočarana, nisem dobro smučala, težko je s takšnimi občutki stati v cilju. Nimam izgovorov, na treningih mi je šlo dobro, na ogrevanju prav tako, na tekmi pa je bilo premalo samozavesti in sproščenosti za tveganje,« je potarnala Bucikova, pojasnila, da se pred kratkim najdeni občutki niso spet izgubili, samo na tekmi jih ni bilo. Novo priložnost bo iskala v petkovi kombinaciji, ob tem upa, da bo čim prej in čim bolje osvojila smukaško progo.

Meta Horvat z 21. mestom sicer ni bila nezadovoljna, bila pa je razočarana nad tem, koliko napak je naredila. Kljub temu je prepričana, da se slalom premika v pravo smer, bo pa v prihodnje potrebnega še veliko treninga in presmučanih vratic. Po prvem nastopu je imela najboljše izhodišče za napad Maruša Ferk, ki je bila 15., vendar pa je na koncu izgubila tri mesta. »Čeprav je rezultat nekako enak kot v svetovnem pokalu, pa mislim, da je bilo smučanje boljše. Škoda, da nisem unovčila dobrega izhodišča po prvem nastopu,« je ocenila Ferkova.

V dveh dneh, ko so prireditelji pod streho spravili veleslalom in slalom, se slovenska ekipa ni mogla pohvaliti z izkupičkom. »Ne, ni nam šlo po načrtih. V slalomu sicer naša pričakovanja niso segala tako visoko kot v veleslalomu, nekoliko višje od doseženega pa vsekakor. Največ smo pričakovali od Ane, ki je štartala dobro, ko je začela zamujati, pa ni imela nadzora nad gibanjem, zapadla je v stare vzorce, sistem se ji je začel rušiti, ni bilo pravega ritma. Pod pričakovanji je bila tudi Maruša, spet pa bi pohvalil Meto, ki bi lahko nastopila še na treh olimpijskih igrah,« se je dotaknil edine svetle točke Štehranik. Ob tem je poudaril, da niso zgolj dekleta kriva za takšne rezultate, ampak tudi smuči.

Kdo še smuča na teh smučeh?

»Ana ni mogla smučati s temi koli na nogah. Stöckli v slalomu ni v stiku z najboljšimi. Ne želim se izgovarjati na material, a ne gre v pravo smer,« je bil kritičen Šteharnik, ki je bil brez dlake na jeziku že v preteklosti, zato je od proizvajalca tudi že dobil klic, vendar pa, kot pravi, je le želel zaščititi tekmovalke. Zdaj vse kaže, da bodo po koncu sezone njegove smučarke zamenjale proizvajalca smuči, saj se jim tedaj iztečejo pogodbe.

»Kdo pa še smuča na teh smučeh? Res sem nezadovoljen z opremo, kako naj bomo z njo konkurenčni? Čakam, če bodo pripravili kaj novega, sicer pa bom tekmovalkam omogočil široko paleto novih materialov,« je pojasnil Šteharnik, ki bo odlične razmere v Pjongčangu skušal kar najbolje izkoristiti že v prihodnjih dneh. »Če bi tu uredili opremo, bi naredili veliko. Za to si bomo morali vzeti kar nekaj časa. Ko bomo to opravili, pa se bomo vrnili k učenju in popravljanju tehnike,« je še dodal glavni trener.