Zgodbe iz preteklosti učijo, da je vse mogoče

Že prvi konec tedna prinaša enega od vrhuncev alpskega smučanja - moški smuk. Boštjan Kline še vedno sanja o kolajni.

Objavljeno
08. februar 2018 20.46
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Pjongčang – Prvi konec tedna olimpijskih iger že prinaša enega od vrhuncev, kraljevsko preizkušnjo alpskega smučanja, moški smuk. Kar nekaj nepričakovanih zmagovalcev v zadnjem obdobju iger je dalo še dodatni čar tekmam in prav na faktor presenečenja bodo stavili tudi v slovenskem taboru, potem ko se našim tekmovalcem sezona ni razpletala po pričakovanjih. Posebej ne Boštjanu Klinetu.

Olimpijski duh (še) ni prevzel slovenskega tabora v hitrih disciplinah, saj so tekmovalci nastanjeni v Džongsonu, kjer so hitre proge, in so tako precej oddaljeni od celotnega vrveža. V bistvu je tam samo hotel, so pa razdalje obvladljive peš. »Nisem se še odločil, ali mi je žal, da nisem v olimpijski vasi, ali ne. Smo pa zraven proge, kar je gotovo prednost, zjutraj se tako odpravimo po smuči in se podamo na teren. Ni se nam treba voziti, vzdušje je zelo umirjeno in večina največjih ekip je nastanjenih tam,« je na srečanju v slovenski hiši opisoval Kline ter ob tem ugotavljal, da bi se v takšnih razmerah težko okužili z norovirusom, ki razsaja v Pjongčangu, kjer so v dveh dnevih zabeležili 128 primerov, a nobenega med športniki.

Prav tako ni nihče v ekipi za hitre discipline zbolel ob veliki temperaturni spremembi, saj so se smukači na poti do Pjongčanga ustavili v Dubaju. »Tam smo opravili pet kondicijskih treningov, malce 'odklopili', bilo je drugačno vreme, bolj sproščeno vse skupaj. Kar pa se velike temperaturne spremembe tiče, ta ne bi bila občutno manjša, če bi štartali od doma, saj je bilo tudi v Sloveniji še nedavno 15 stopinj. To ni bil nikakršen šok za telo,« je dejal Kline, ki je na včerajšnjem uvodnem treningu v zelo lepem vremenu dosegel 34. rezultat, se spodbujal, da je časa še dovolj za izboljšave, ob tem pa ni skrival navdušenja nad progo, četudi številni menijo, da je premalo zahtevna.

Odločale bodo malenkosti

»Podlaga je fenomenalna, vse skupaj spominja na ameriški sneg, temperature so nizke, vlaga prav tako. Proga ima vse, kar mora imeti, veliko skokov, dovolj zavojev, je razgibana in res odlično pripravljena. Štef (Hadalin, op. p.) je nastopil zadnji in je bila še vedno super. To pomeni, da bodo razlike majhne, ker bodo razmere za vse enake, odločale bodo malenkosti, potrebna bo velika natančnost, pravi občutek, hitrost, ki jo bomo pridobili v zgornjem delu, bo treba obraniti do cilja. Sicer je povprečna hitrost precej nizka, določeni deli pa so hitri,« je analiziral Mariborčan, ki proge ne more primerjati z nobeno drugo v svetovnem pokalu, saj je zelo specifična, se je pa dobro spomni izpred dveh let, ko je bila tu generalka, in jo je odtlej že večkrat »presmučal« v glavi, kakšnih omembe vrednih sprememb pa odtlej ni.

»Če je še sonce, potem je smuk fenomenalen, res v užitek,« je še dodal, pri čemer je verjetnost, da bi se mu to izpolnilo na tekmi, zelo majhna. Za nedeljo (po srednjeevropskem času bo štart ob 3. uri) je namreč napovedan močan veter in sneg, zato so pri Mednarodni smučarski zvezi tudi razmišljali o prestavitvi na soboto, a pri Mednarodnem olimpijskem komiteju to ni prišlo v poštev.

Za Klinetom sicer ni sezona, kakršno je pričakoval po premierni smukaški zmagi v prejšnji zimi, saj je bil najvišje na 13. mestu v superveleslalomu, v svoji paradni disciplini pa 21., tako da v smukaškem seštevku ni najvišje uvrščeni Slovenec (33.), ampak je to Martin Čater (27.) Navkljub temu Mariborčan, ki je izpadel iz elitne sedmerice na lestvici WCSL in nazadoval na 21. mesto, še vedno ni odstopil od svojega cilja pred štartom sezone. »Še vedno se počutim dobro, čutim, da lahko prilezem visoko, želja, sanje so kolajna. Osredotočiti se moram na svoje smučanje, pripravo, na koncu pa potem pridejo številke …« In seveda, olimpijski smuk je pogosto tekma presenečenja, kar je gotovo tudi spodbuda za tiste, ki napadajo iz ozadja. Branilec naslova je Matthias Mayer. »Zaradi treme in pritiskov je res veliko presenečenj, številna imena med dobitniki kolajn so nepričakovana. Mayer, Jan Hudec, Andrew Weibrecth, Bill Johnson, takšne zgodbe povedo, da je vse mogoče. Tudi če nisi med 10 favoriti, lahko prilezeš na vrh, vse je odprto, vse je mogoče, samo pokazati moraš vse adute, ki jih imaš v rokavu,« meni Kline, ki pa vendarle kot favorite izpostavlja Nemce in Norvežane. Slednji še vedno čakajo na zlato olimpijsko smukaško kolajno …