Američani zastavonošo določili z metom kovanca

Shani Davis in Erin Hamlin sta dobila enako število glasov, slednji pa se je nato nasmehnila sreča pri žrebu.   

Objavljeno
09. februar 2018 13.06
Pyeongchang Olympics Speed Skating Men
J. M.
J. M.

Washington - V ZDA so nosilca zastave na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger določili kar z metom kovanca. Po tem, ko sta oba kandidata, tako hitrostni drsalec Shani Davis kot sankačica Erin Hamlin, dobila enako število glasov s strani ameriških panožnih zvez, so vodilni predstavniki ameriške olimpijske odprave vse prepustili žrebu.

Davis, ki je v tem žrebu izgubil, je v tvitu izrazil razočaranje nad tako obliko odločanja: »Ekipa ZDA se je o nosilcu zastave odločila z nečastnim metom kovanca.« V tem tvitu je nakazal povezavo s svojo raso, saj v ZDA trenutno obeležujeji mesec črnske zgodovine. Prvi temnopolti nosilec zlate kolajne na OI je poudaril tudi, da namerava nastopiti še v Pekingu, saj je dejal, da bo počakal do leta 2022.

Tiskovni predstavnik ameriškega olimpijskega komiteja Mark Jones pa je o izboru zastavonoše povedal sledeče: »Kot vedno je bilo tudi tokrat veliko zaslužnih kandidatov ... Veselimo se, da bo našo delegacijo na otvoritveni slovesnosti vodila štirikratna olimpijka Erin Hamlin.«