Kimova sestra na otvoritvi iger

Sestra severnokorejskega vodje Kim Džong Una se je pred odprtjem OI srečala z južnokorejskim predsednikom Moon Jae Inom. 

Objavljeno
09. februar 2018 15.17
Pyeongchang Olympics Opening Ceremony
J. M., STA
J. M., STA

Seul/Pjongčang - Sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una je danes prispela v Južno Korejo. To je prvi obisk člana vladajoče dinastije iz Pjongjanga v Južni Koreji, po koncu korejske vojne leta 1953. Kim Jo Jong je članica visoke diplomatske delegacije na zimskih OI, še poroča francoska tiskovna agencija AFP. Uradni vodja delegacije je sicer severnokorejski ceremonialni voditelj Kim Jong Nam, a po oceni poznavalcev naj bi to kljub vsemu bila Jo.

Zadnji član dinastije Kim, ki je obiskal Seul, je bil Jojin dedek Kim II Sung, ki je vodil Severno Korejo ob njenem nastanku leta 1948. Leta 1950 je odredil napad na južno sosedo, po treh letih pa se je vojna končala s prekinitvijo ognja in vzpostavitvijo demilitariziranega območja med državama.

Jo se je pred uradnim odprtjem tudi srečala z južnokorejskim predsednikom Moon Jae Inom in se z njim tudi rokovala, jutri pa imata napovedano še skupno kosilo, na karetem naj bi potekali daljši pogovori med predstavniki obeh Korej.