Wada očita Rusiji neupoštevanje protidopinških ukrepov

»Z Rusado tesno sodelujemo in ji pomagamo na novo zgraditi in ustvariti verodostojen protidopinški program.«

Objavljeno
26. februar 2018 12.01
South Korea Olympics Russian Doping
J. P.
J. P.

Pjongčang – Po mnenju Svetovne protidopinške agencije (Wada) Rusija še vedno ne upošteva protidopinškega kodeksa, poroča STA. Pri agenciji so v sporočilu za javnosti zapisali: »Treba je jasno poudariti, da Ruska protidopinška agencija (Rusada) še naprej ne izpolnjuje osnovnih kriterijev, ne upošteva protidopinškega kodeksa Wade, zato še ni izpolnila pogojev, da bi ji dali dovoljenje za delovanje, potem ko smo Rusiji dokazali sistemsko manipulacijo z vzorci. Z Rusado še naprej tesno sodelujemo in ji pomagamo na novo zgraditi in ustvariti trajen, verodostojen protidopinški program.«

V Pjongčangu dva nova ruska grešnika

Pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (Mok) so sicer soglasno odločili, da Rusiji ne umaknejo suspenza, zaradi česar njeni športniki na včerajšnjem slavnostnem zaprtju 23. zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu niso mogli korakati pod svojo, temveč pod nevtralno olimpijsko zastavo. Vendar pa so pri Moku dodali, da bodo v kratkem umaknili suspenz, če v Pjongčangu ne bo nobenega novega dopinškega primera med ruskimi olimpijci.

Na pravkar končane igre so sicer senco vrgli štirje dopinški grešniki (tudi slovenski hokejist Žiga Jeglič), med njimi dva iz ruske odprave. Mok je rusko podružnico suspendiral lanskega 5. decembra.