Ameriška centralna banka interventno znižala obrestne mere

Federal Reserve je ključne obresti znižala za pol odstotne točke, da bi gospodarstvo zaščitila pred posledicami izbruha koronavirusa. 

Objavljeno
03. marec 2020 16.27
Posodobljeno
03. marec 2020 16.38
Predsednik Federal Reserve Jerome Powell se je odločil, da zaradi koronavirusa obresti interventno zniža že pred rednim zasedanjem ameriške centralne banke 18. marca.  Foto Brendan Smialowski Afp
Ljubljana - Ameriška centralna banka Federal Reserve (FED) je izredno znižala ključne obrestne mere za pol odstotne točke (na raven med enim in 1,25 odstotka), da bi zaščitila tamkajšnje gospodarstvo pred posledicami koronavirusa. 

»Koronavirus predstavlja vse večje tveganje za gospodarsko aktivnost. V luči tega tveganja in za podporo doseganju cilje maksimalne zaposlenosti in cenovne stabilnosti se je odbor za odprti trg odločil, da zniža obrestno mero za pol odstotne točke,« so zapisali v Federal Reserve v izjavi po današnjem izrednem sestanku.  FED vodi Jerome Powell.


Da je nekaj potrebno narediti, je pred nekaj urami tvital ameriški predsednik Donald Trump. Trump sicer pristojnosti na monetarnem področju nima, laho pa zamenja predsednika FED.




Evropska centralna banka ECB je pod pritiskom, zasedanje na temo koronavirusa ima načrtovano za 12. marec. Verjetno bodo morali ukrepati prej.