Podaljšanje delovanja le s presojo vplivov na okolje

Agencija za okolje je o podaljšanju delovanja nuklearke odločila tako, kot so v tožbi pričakovale nevladne organizacije.

Objavljeno
05. oktober 2020 12.30
Posodobljeno
06. oktober 2020 19.45
Jedrska elektrarna Krško bo lahko obratovala po 2023 le z novim okoljevarstvenim soglasjem. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Iz Jedrske elektrarne Krško (Nek) so vlogo za predhodni postopek v zvezi s podaljšanjem delovanja elektrarne za 20 let, od 2023 do 2043, poslali pred štirimi leti. V tem času je Agencija za okolje (Arso) že odločila, da za podaljšanje delovanja presoja vplivov na okolje in okoljevarstveno dovoljenje nista potrebna, po sodbi upravnega sodišča pa se je ta odločitev spremenila.

Na sklep, da za podaljšanje delovanja presoja vplivov ni potrebna, se je pritožilo več nevladnih organizacij, ministrstvo za okolje in prostor pa je njihovo pritožbo zavrnilo. Zato je sledila tožba na upravnem sodišču, ki ni moglo v celoti zavreči ali potrditi tega, ali se s katerim od posegov, potrebnih za podaljšanje obratovanja, spreminja fizična stvarnost območja.

Upravno sodišče je opozorilo, da je treba presoditi vpliv vseh del, ki imajo lahko škodljive posledice za okolje, tudi če imajo pozitiven vpliv na varnost in učinkovitost naprave. Arso je zdaj tako odločil, da je treba za podaljšanje obratovanja Neka opraviti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.


Postopek je težko napovedati


V Neku so že povedali, da bodo izpolnili vse zahteve zakonodajalcev, tako kot doslej. V Gen energiji, ki je polovična lastnica Neka, pa se že več let pripravljajo na gradnjo drugega bloka v Krškem, ta naj bi nadomestil sedanjega.

»Nuklearna elektrarna Krško vodi številne upravne postopke in upošteva odločitve slovenskih upravnih organov. Sklep Arso je NEK prejela včeraj in se bo ravnala po njenih odločitvah in napotilih. Časovni potek aktivnosti je težko napovedati,« zdaj pravijo v NEK.

Potrdili so, da predpisi o vodenju postopka presoje vplivov na okolje vključujejo tudi določila o čezmejnem posvetovanju. »NEK je skrbno vzdrževana in stalno posodabljana, zato menimo, da elektrarna izpolnjuje vse pogoje za dolgoročno obratovanje,« na to pravijo v NEK.


Pričakovan sklep


»Tak sklep smo v Focusu pričakovali, saj sledi odločitvi sodišča EU in upravnega sodišča. Za to smo si ves čas tudi prizadevali. Zdaj upamo, da nam Arso čim prej omogoči tudi vpogled v spis, da se bomo lahko za sodelovanje v postopku presoje vplivov na okolje pravočasno in kakovostno pripravili,« pravi Barbara Kvac iz Focusa.