Prvi turist že izkoristil bon

Vpogled v unovčene bone lahko vsak spremlja prek mobilne aplikacije eDavki.

Objavljeno
19. junij 2020 08.30
Posodobljeno
19. junij 2020 14.32
Z današnjim dnem se začenja možnost uporabe turističnih bonov. FOTO: Jaka Ivancic
Danes ob 7. uri je bila pri enem izmed turističnih ponudnikovu že izvedena prva rezervacija bona, so sporočili iz Fursa, receptorski portal pa je zaživel že včeraj. Spomnimo, v okviru tretjega koronapaketa je vlada polnoletnim državljanom namenila 200 evrov za prenočitev (z zajtrkom) pri izbranem ponudniku, mladoletni pa so dobili bon v višini 50 evrov.


 

Kdo je dobil bon?


Bon bo vpisan kot dobroimetje v korist upravičenca v informacijskem sistemu finančne uprave (Furs). Do bona bodo upravičeni vsi, ki so imeli 13. marca v Sloveniji prijavljeno stalno bivališče, vrednost bona pa bo mogoče spremljati tudi prek mobilne aplikacije e-davki. Furs je odprl tudi posebno številko za informacije o bonih: 08 200 10 05.

Pridružite se Delovi viber skupnosti
Spremljajte naše vsebine tudi prek aplikacije viber!

 

Za kaj je mogoče porabiti turistične bone?


Z bonom je mogoče plačati prenočitev ali prenočitev z zajtrkom v nastanitvenih obratih, ki so bili za to registrirani 13. marca. To so hoteli, počitniški domovi, turistične kmetije s sobami, zasebne sobe, planinski domovi in mladinska prenočišča, avtokampi, glampingi in druge nastanitve za krajši čas. Sem sodijo tudi sindikalni objekti, če so za to registrirani.

Preberite tudi: Fototočke na krožnih pešpoteh ob morju
 

Ali bo treba celotno vsoto bona porabiti pri enem ponudniku?


Ne. Vlada je z uredbo določila, da bo bon lahko porabljen po delih in tako unovčen v večkratnem znesku. Neporabljeni denar bo ostal na računu upravičenca in ga bo lahko potrošil pri drugem ponudniku prenočitve. S tem je vlada prisluhnila predvsem planinskim kočam, v katerih so cene prenočitev nižje.
 

Kako poravnam prenočitev s turističnim bonom in kaj potrebujem za to?


Upravičenec bo bon lahko izkoristil tako, da bo ob prijavi na dan prihoda ponudnika nastanitve, ki bo imel vpogled v stanje na računu bona, obvestil, da bo storitev poravnal z vavčerjem. Gost bo moral s seboj imeti osebni dokument, pri receptorju bo nato podpisal izjavo za plačilo. V izjemnih primerih, denimo, če v planinski koči ne bo spleta in dostopa do Fursovega sistema, bo gost nastanitev plačal sam, Furs pa mu bo nato te stroške v višini bona povrnil. Če bo hotel bon za mladoletno osebo unovčiti nekdo, ki ni njegov zastopnik (na primer stric), bo moral imeti podpisano posebno izjavo, ki jo je mogoče najti na spletni strani Fursa.

Preberite tudi: Turistični boni pospešili zanimanje za rezervacije v hotelih

image
Bon bo mogoče porabiti do 31. decembra letos. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Ali so boni prenosljivi?


Da. Bon je prenosljiv med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, torej med starimi starši, starši, otroki, otroki zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki, zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Prenos se bo uredil s podpisom posebne izjave, ki jo najdete na spletni strani Fursa.
 

Do kdaj bo mogoče porabiti bon in kaj, če ga posameznik ne bo unovčil?




Bon bo mogoče porabiti do 31. decembra letos. Če upravičenec bona do takrat ne bo unovčil, bo ostal praznih rok, saj zakon določa, da od države ne more zahtevati izplačila bona v denarju.
 

Ali lahko ponudnik zavrne plačilo z bonom?


Da, saj to ni zakonsko obvezno, ampak je stvar odločitve ponudnika, vendar minister Počivalšek ne vidi razloga, zakaj bi turistični ponudniki to zavračali. Je pa priporočljivo ponudnike nastanitve pred rezervacijo vprašati, ali bone sprejemajo.
 

Ali bo mogoče z bonom plačati apartma, kjer bom nastanjen s prijatelji?


Zakon tega ne omejuje, pomembno je, da plača tisti, ki najame nastanitev.
 

Kdo bo nadziral morebitne zlorabe?


Na Fursu pravijo, da bodo poskušali ponudnike nadzirati v realnem času in da bodo pri tem povezani tudi s knjigo gostov, ki se vodi pri policiji. Nadzor bo izvajal tudi tržni inšpektorat. Globe za kršitev za fizično osebo znašajo od 200 do 600 evrov, za pravno pa kar od 1200 do 40.000 evrov.