Sanacija Tuša, posel desetletja ter luksuzne nepremičnine

Avgusta v slovenskem gospodarstvu ni bilo obdobja kislih kumaric, pomembni dogodki so se kar vrstili.

Objavljeno
16. avgust 2020 09.00
Posodobljeno
16. avgust 2020 10.35
FOTO: Jure Eržen/Delo
Med najbolj odmevne in brane zgodbe zadnjega meseca smo uvrstili konec sanacije trgovske verige Tuš, regulator telekomunikacijskega trga se pripravlja na razpis za peto generacijo mobilne tehnologije, Slovenijo pa je obiskal ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Namen obiska je bil podpis skupne izjave o varnosti mobilnih omrežij. V Ljubljani pa tudi drugod po državi gradi več luksuznih nepremičnin, pogledali smo, kaj luksuz je in kaj luksuz ni. Zapisali smo tudi zgodbo, kako je hrvaška menjalnica "obrala" našo bralko.

Družba Alfi je konec julija kupila terjatve Abanke do Skupine Tuš in postala lastnik več kot 80 odstotkov vseh finančnih terjatev. Podpisan je bil okvirni sporazum o prestrukturiranju, to je tehnični pogoj, da se Engrotuš razdolži. S tem je dobila epilog zgodba o boju za prevlado pri terjatvah enega večjih trgovskih sistemov. Banke upnice so več let neuspešno prodajale terjatve v paketu, nato pa so upniki dosegali dogovore s posamičnimi bankami. Gre za enega največjih tovrstnih poslov v Sloveniji. 

image
FOTO: Peter Irman

 

Celotno zgodbo je zapisal Janez Tomažič v članku Alfiju je uspelo, v lasti ima več kot tri četrtine terjatev do Tuša




Ena najbolj vročih zgodb trenutno je mobilna tehnologija pete generacije. Tudi v Sloveniji sta se spopadla dva lobistična stroja. Ameriški in Kitajski. V bistvu gre za telekomunikacijski posel desetletja, pod krinko varnosti pa poteka boj, kdo bo ta posel dobil. Slovenija in ZDA sta podpisala izjavo o varnosti omrežij, na podpis je prišel Mike Pompeo, ameriški državni sekretar. To je po dolgih letih visok ameriški obisk v Sloveniji. Kitajci na drugi strani lobirajo in igrajo na strune racionalnosti in tehnološkega razvoja. Pripravljeni pa so podpisati tudi izjavo, da se odpovedujejo vohunjenju. Državi Telekom je podpisal dolgoročno partnerstvo z družbo Ericsson, ta pa je objavila, da je to njen 100. posel na področju 5G tehnologije. Poleg Ericssona sta glavna igralca Nokia in Huawei.


 

O najbolj vroči telekomunikacijski zgodbi preberite v članku  Začele so se priprave na posel desetletja


image
Delo Zoran Đukić, direktor Stoja Trade. FOTO: Marko Delbello Ocepek Delo


V Sloveniji se je začela gradnja več luksuznih nepremičnin, denimo kompleksov Schellenburg in Šumi. Aljoša Črnko je anketiral nepremičninske agente, kako se prodajajo luksuzne nepremičnine v Sloveniji. Za luksuz je ključno lokacija, prostornost in vgrajeni kakovostni materiali. Geodetska uprava je pregledala posle v času koronavirusa. Ugotovili so, da je transakcij manj, cene pa višje.
 

V članku Slovenci kupujejo luksuzne nepremičnine boste prebrali štiri mnenja nepremičninskih agentov


Čeprav so obrestne mere že dalj časa nizke in ne prinašajo skoraj nikakršnega donosa, se bančne vloge pospešeno debelijo. Na bankah je bilo namreč konec julija za skoraj 29 milijard evrov vlog gospodinjstev in podjetij, k čemur so prva prispevala kar 21,6 milijarde evrov. To pomeni, da ima povprečni Slovenec na bančnem računu kar 10 tisoč evrov, je zapisala Maja Grgič.

image
Press Release FOTO: Banka Slovenije Press Release

 

Ste nad ali pod povprečjem? V bankah več kot 10.000 evrov na prebivalca


Bralka dela je bila razočarana po obisku hrvaške menjalnice, kjer se je oskrbela s kunami. Tečaj se ji zdel precej v škodo. To smo vzeli kot iztočnico in pogledali, kako plačevati v tujini, da ne boste po nepotrebnem izgubljali denarja. Če se morate oskrbeti z gotovino in je na voljo zgolj menjalnica, poglejte menjalni tečaj preden vstopite. Na Hrvaškem je sicer v zadnjih dneh eksplodiralo število zaznav koronavirusa.

image
Bralec Kune, menjalnica Foto Bralec Bralec

 

Pred menjavo gotovine na Hrvaškem nujno preverite tečaj


Spletna platforma za iskanje prenočitev airbnb se kljub epidemiji pripravlja na borzno kotacijo. Družba naj bi v strogi tajnosti vlogo za kotacijo ameriškim regulatorjem posredovala proti koncu avgusta.Airbnb je sicer že lani napovedal, da bodo delnice letos uvrščene na borzo. Namero kotacije razkriva Wall Street Journal, ki dodaja, da se je Airbnb še v začetku leta dokapitaliziral za milijardo dolarjev. 
 

Airbnb se kljub pandemiji pripravlja na borzo