Užaljeni Elon Musk z nepremišljenim tvitom nad reševalca

Medijskih kritik na svoj račun ne sprejema, zdaj pa se je zapletel še v škandal, povezan z reševanjem tajskih dečkov.

Objavljeno
21. julij 2018 12.00
Posodobljeno
21. julij 2018 12.00
Elona Muska je zavrnitev Tajcev med reševalno akcijo močno razjezila. Foto Joe Skipper/Reuters
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Lastnik visokotehnoloških podjetij SpaceX in Tesla se je pred kratkim užaljeno odzval na to, da reševalci, ki so reševali skupino dečkov, ujetih v jami na Tajskem, niso hoteli uporabiti njegove mini podmornice. V jezi je enega od reševalcev označil za pedofila.

Ameriški inovator in poslovnež Elon Musk je znan predvsem po tem, da je leta 2002 ustanovil podjetje SpaceX, ki načrtuje in izdeluje vesoljska plovila, leta 2003 pa je ustanovil podjetje Tesla, proizvajalca električnih vozil. Musk, čigar osebno premoženje je vredno približno 20 milijard dolarjev, v javnosti večkrat poudarja, da cilj obeh podjetij ni ustvarjati dobiček, ampak namerava z njima spreminjati človeštvo in pomagati zagotoviti čim hitrejši prehod k čisti in trajni energiji. Lani je imelo podjetje Tesla 11,76 milijarde dolarjev prihodkov in 2,24 milijarde dolarjev izgube, zato so se v Tesli pred dobrim mesecem dni odločili, da bodo odpustili skoraj desetino svojih zaposlenih, da bi hitreje začeli poslovati z dobičkom. Zaradi dvoma vlagateljev o prihodnjem uspešnem poslovanju Tesle se je vrednost Teslovih delnic od začetka leta zmanjšala za 14 odstotkov.


Medije »ima v želodcu«


Musk je zaradi vse pogostejšega negativnega poročanja o njem in njegovih podjetjih v medijih že postal znan po tem, da se v svojih tvitih ostro loteva novinarjev in drugih kritikov njegovega dela. V tvitih je že nekajkrat napadel novinarje, ki so poročali, da je Musk, denimo, dejavno spodbujal svoje zaposlene, naj se ne organizirajo v sindikate, ali pa so v svojih člankih podvomili o varnem delovanju Teslovih avtomobilov in opozarjali, da podjetje Tesla ne posluje finančno stabilno.

Pred kratkim se je Musk zapletel v škandal, povezan z reševalno akcijo, v kateri so poskušali iz tajske jame Tam Luang rešiti 12 dečkov in ki jo je spremljal ves svet. Musk je reševalcem poslal svojo mini podmornico in pričakoval, da bodo z njo lažje rešili ujete dečke. Britanski jamski reševalec Vern Unsworth, ki zelo dobro pozna jamski kompleks, v katerem so bili ujeti tajski dečki, je Muskovo podmornico označil za marketinško potezo, ki ne bi mogla pomagati reševalcem. Ti so nato sporočili, da ne bodo uporabili Muskove podmornice, Musk pa se je na njihovo odločitev odzval tako, da je v svojem jeznem tvitu označil Unswortha za pedofila. Unsworth je medijem povedal, da bo verjetno tožil Muska, ki se je zato kmalu zatem opravičil Unsworthu in dejal, da je tvit napisal v jezi in da tega, kar je napisal, ni mislil resno.