Uprava Perutnine Ptuj ponudila odstop

Uprava Perutnine Ptuj je nadzornemu svetu danes ponudila odstop. Ta si bo vzel nekaj časa za odločitev.

Objavljeno
14. december 2015 12.14
regent glaser
F. M., Ba. Pa.
F. M., Ba. Pa.

Ljubljana, Ptuj - Štiričlanska uprava Perutnine Ptuj je danes zjutraj nadzornemu svetu ponudila odstop, ta pa si je zaradi pravnih nejasnosti vzel nekaj dni časa, da se o njem odloči.

»Zaradi zaščite in integritete Perutnine Ptuj smo ponudili odstop in ne zaradi tega, ker bi bili karkoli počeli narobe ali netransparentno,« poudarja predsednik uprave Roman Glaser.

»Brez dvoma pa je bila eno od izhodišč za ponujeni odstop želja Slovenske industrije jekla, da uprava odstopi. Ni pa to bila zahteva Sija. Uprava bo delala še naprej, dokler bo lahko in bo morala,« pravi Glaser.

Zapleten pa je sedaj položaj podjetja zato, ker pravkar SIJ prevzema holding PMP, ki je podjetje vodilnih delavcev Perutnine Ptuj, več kot polovico njegovega lastništva pa ima prav štiričlanska uprava. Poleg tega pa je Sij že objavil namero za prevzem celotne Perutnine Ptuj. »To je pravno zakomplicirana situacija. Zato danes nadzorni svet o naši ponudbi ni sklepal. Že zaradi objavljene prevzemne ponudbe zdaj uprava opravlja tekoče zadeve in to bo počela. dokler se stvari ne zbistrijo. Uprava pa je zadovoljna, da poslovni dogodki v PP in z njenimi partnerji tečejo normalno.«

V Siju so ponujeni odstop uprave Perutnine Ptuj označili kot primeren in pričakovan korak v danih razmerah. Končna odločitev pa je zdaj v rokah nadzornega sveta Perutnine, je danes za STA povedal izvršni direktor za korporativno komuniciranje v Siju Denis Mancevič.

Spomnimo, da je odstop uprave zahtevala Slovenska industrija jekla po tem, ko so v začetku meseca potekale kriminalistične preiskave zaradi suma zlorabe položaja, povezanega z dokapitalizacijo PP.

V desetih mesecih 4,6 milijonov čistega dobička

Preden je štiričlanska uprava Perutnine na novinarski konferenci povedala, da je ponudila svoj odstop, je Glaser še razgril poslovne podatke podjetja v prvih desetih mesecih letos. Delniška družba PP je imela v tem času 124 milijonov evrov prihodkov, kar je šest odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. S poslovanjem je ustvarila 7,5 milijonov evrov dobička, po obdavčitvi pa je ostalo čistega dobička 4,6 milijonov.

Celotna skupina podjetij Perutnina pa je v prvih desetih mesecih zaslužila 208 milijonov, ustvarila za 10,3 milijone dobička, od katerega je ostalo 5,4 milijone čistega. Edina Perutninina družba, ki je bila v rdečih  številkah, je Gostinstvo PP, za katerega pa tudi napovedujejo boljši izid ob koncu poslovnega leta.

Znižali zadolženost

Član uprave za ekonomiko in finance Tone Čeh pa je povedal, da je zdaj PP v veliko boljši kondiciji, kot je bila na primer pred dvema letoma, ko se je bankami še pogajala za refinanciranje svojih dolgov. Samo v letošnjem letu so zadolženost PP, d. d., znižali z 80,5 na 51,2 milijona evrov (za 28 milijonov), celotna skupina podjetij pa je ob koncu lanskega leta imela 102,5 milijona evrov dolgov, zdaj jih ima le še 74,5 milijonov.

Poleg tega ima na fiduciarnem računu še okrog 10 milijonov evrov denarja iz dokapitalizacije Sija. »Tako dobrega starta pred novim poslovnim letom Perutnina doslej že dolga leta ni imela,« poudarja Čeh. Tudi Nada Krajnc, ki je vseh svojih 35 delovnih let preživela v PP napoveduje podjetju z novimi lastniki »leta razvoja in rasti«.

Četrti član uprave je Milan Čuš, ki je zadolžen za člvoeške vire, pa je še enkrat poudaril, da je bilo v javnosti veliko nerazumevanja okrog različnih vrednosti delnice PMP in delnice PP, ki sta povsem različni delnici z različnim portfeljem in različnima vrednostima. Sij zdaj prevzema celotni holding PMP in vseh 30 solastnikov bo delnice dobilo plačane po 100 evrov, torej po enaki ceni, kot je bila uprava pred dokapitalizacijo Perutnine sklenila s Sijem pogodbo za odkup svojih delnic.