Tarantino vendarle prihaja v Cannes, z njim pa tudi DiCaprio in Brad Pitt

»Ljubezensko pismo Hollywoodu«, v kakršnem je odraščal režiser, so zmontirali še pravi čas, da se je uvrstil v tekmovalni program na filmskem festivalu v Cannesu. 

Objavljeno
02. maj 2019 14.57
Posodobljeno
02. maj 2019 20.44
Quentin Tarantino vendarle prihaja v Cannes. FOTO: Jean-philippe Ksiazek/Afp
A. I.
A. I.
Quentin Tarantino vendarle prihaja v Cannes! Potem, ko je bila nekaj časa glavna novica, da Tarantina na filmski festival ne bo, je enega najtežje pričakovanih filmov leta vendarle zmontiral do časa, da bo del 72. edicije petičnega dogodka, ki bo potekal od 14. do 25. maja. 

»Bali smo se, da film ne bo pripravljen, a Tarantino štiri mesece praktično ni zapustil sobe za montažo. Je resnično zvest Cannesov otrok. Tu bo, kot je bil že z Neslavnimi barabami. 25 let zatem, ko je prejel zlato palmo za Šund, prihaja z novim filmom Once Upon a Time in Hollywood (Bilo je nekoč v Hollywoodu).« Gre za ljubezensko pismo ameriški filmski meki, v času, kot se je iz otroštva spominja Tarantino, so hvalnico ameriškemu režiserju pisali festivalski organizatorji.

Da se bodo tako v Cannesu po rdeči preprogi sprehodili tudi glavni igralci Brad Pitt, Leonardo DiCaprio in Margot Robbie, bo najverjetneje v francosko mesto privabilo kakšno dodatno filmofilsko oko. Tarantinov film bi moral biti pripravljen za predvajanje že 18. aprila, a je umetniški direktor festivala Thierry Fremaux že pred tem opozoril, da se bo stvar najverjetneje zavlekla. Dodal je, da se Tarantino resnično trudi pravočasno dokončati film in ustvarjalca primerjal z Orsonom Wellsom ter Martinom Scorsesejem: »Tarantino je član canske družine.«

image
Brad Pitt in Leonardo di Caprio, glavna igralca v nekoč je bilo v Hollywoodu. FOTO: Andrew Cooper


Med režiserji, ki se bodo za zlato palmo borili poleg Tarantina, so še Pedro Almodovar, brata Dardenne, Ken Loach in Terrence Malick. Festival bo uvedla zombie komedija The Dead Don't Die ameriškega režiserja Jima Jarmuscha s številnimi zvezdniškimi imeni v zasedbi. Britanski režiser Loach se na »močno političen« festival, kot je Cannes označila francoska tiskovna agencija, vrača po letu 2016, ko je s filmom Jaz, Daniel Blake osvojil zlato palmo, tokrat s filmom Sorry We Missed You, kritičnim pogledom na trenutno ekonomijo, v kateri prevladuje razširjenost kratkoročnih pogodb ali samostojnega dela nad trajnimi delovnimi mesti. Govori o vozniku dostavne službe in njegovi ženi, ki se prebijata skozi življenje v sodobni Angliji.

Američan Malick bo v Cannesu premierno prikazal zgodbo o drugi svetovni vojni A Hidden Life o Nemcu, ki izbere ugovor vesti in ga nacisti leta 1943 ubijejo. Španski režiser Almodovar bo predstavil dramo Pain And Glory o izbirah v življenju, belgijska brata Dardenne pa dramo Young Achmed o belgijskem najstniku in njegovi zaroti proti učitelju, ki prevzame ekstremistično interpretacijo Korana, je poročala STA.

image
Režiser je pred 25 leti dobil zlato plamo za Pulp Fiction. FOTO: Robert Pratta/Reuters


Iz tujine bodo v tekmovalni sekciji še filmi The Traitor italijanskega režiserja Marca Bellocchia, The Wild Goose Lake (Diao Yinan, Kitajska), Parasite (Bong Joon Ho, Južna Koreja), Matthias et Maxime (Xavier Dolan, Kanada), Little Joe (Jessica Hausner, Avstrija), Bacurau (Kleber Mendonca Filho & Juliano Dornelles, Brazilija), La Gomera (Corneliu Porumboiu, Romunija), Frankie (Ira Sachs, ZDA) in It Must Be Heaven (Elia Suleiman, Palestina).

Francosko kinematografijo bodo v uradnem programu za nagrade predstavljali filmi Oh Mercy! (Arnaud Desplechin), Atlantique (Mati Diop), Les miserables (Ladj Ly), Portrait de la jeune fille en feu (Celine Sciamma) in Sibyl (Justine Triet).

Žiriji bo predsedoval dobitnik oskarja Alejandro Gonzalez Inarritu, znan po filmih Babel, Birdman in Povratnik.