Peš k Francetu naužit‘ se kulture

Z Bevkovimi dnevi na Cerkljanskem ohranjajo spomin na literata Franceta Bevka, ki ga je navdihovalo cerkljansko okolje.

Objavljeno
13. september 2019 10.01
Posodobljeno
13. september 2019 10.01
Bevkova domačija v Zakojci bo v nedeljo na široko odprla svoja vrata. FOTO: Gregor Kacin
Cerkno - Tretji konec tedna septembra se cerkljanski rojaki z Bevkovimi dnevi vsako leto spomnijo velikega književnika, ki je napisal več kot 150 del za mladino in odrasle.

Pisatelj France Bevk se je rodil 17. septembra 1890 in na svoj rojstni dan čez natanko 80 let umrl, za seboj pa pustil bogat literarni opus, po katerem z veseljem posegajo številne generacije. Lukec in njegov škorec, Pastirci, Kaplan Martin Čedermac, Pestrna, Grivarjevi otroci je le nekaj naslovov, ki s ­knjižnih polic še danes skočijo v roke knjižnih moljev.

Bevka, po poklicu učitelja, a predvsem pisatelja in urednika, je cerkljansko okolje navdihnilo za številne zgodbe, ­aktualne tudi 75 let po koncu vojne. Njegova dela so prevedena v več kot 20 jezikov, celo v japonščino.

image
Dela Franceta Bevka so prevedena v več kot 20 jezikov, celo v japonščino. FOTO: Gregor Kacin


»Namen Bevkovih dni je v resnici prav ohranjanje in negovanje spomina na Franceta Bevka. To je predvsem poklon njegovemu literarnemu ustvarjanju,« je pojasnil Gregor Novaković, direktor LTO Laufar Cerkno, ki z Mestnim muzejem Idrija, Bevkovo knjižnico Cerkno, Društvom Baška dediščina, Goriško knjižnico Franceta Bevka, Občino Cerkno, OŠ Cerkno, Planinskim društvom Cerkno, Turistično kmetijo Pri Flandru, Turističnim društvom Pod Kojco in Založbo Bogataj bedi nad organizacijo Bevkovih dni.

Rdeča nit večdnevnega dogajanja je seveda kultura in z njo pisatelj, ki se je rodil v skromni bajtarski družini v Zakojci. A kljub skromnosti, s katero so se prebijali skozi življenje, so njegovi ­starši cenili znanje, zato so imele knjige vedno pomembno vlogo v ­življenju večine družinskih ­članov.

image
Vsako leto pride več ljudi. FOTO: Gregor Kacin


Osrednji kulturni dogodek – v Zakojci


V hiši, v kateri je Bevk preživel otroštvo, je danes urejena spominska soba, v nedeljo pa bo med jesensko obarvanimi cerkljanskimi hribi na široko odprla vrata obiskovalcem ter bila čudovita kulisa za osrednji kulturni dogodek Bevkovih dni. »Vsako leto imamo približno 400 obiskovalcev, največ jih je na glavnem dogodku v nedeljo, ki se začne že zjutraj z Bevkovim pohodom v Zakojco iz treh smeri. Pohoda se udeleži veliko ljudi, veliko je seveda odvisno tudi od vremena,« je dodal ­Novaković.

Prireditev je presegla lokalne okvire in iz »zgolj« kulturnega spletla nit tako na športnem kot kulinaričnem področju. V Zakojci obiskovalce ob predhodni prijavi čaka okusno Bevkovo kosilo, pred tem pa bogat kulturni program, katerega osrednja gostja bo pisateljica Valerija Skrinjar Tvrz, ki bo po koncu predstavila še svojo knjigo Kjer oljke cveto.

Pred nedeljo in po njej organizatorji vabijo na ostale dogodke – od razstav, ure pravljic do predstavitve šolskega glasila in druženja z mladimi. Prav njim je Bevk vedno dajal v prostor v delih, zato ne velja zaman za enega od najbolj plodovitih domačih mladinskih ustvarjalcev.