Poletje vrhunske kulture

Kljub nekaterim zamenjavam se obeta dvomesečni niz vrhunskih glasbenih in drugih dogodkov.

Objavljeno
02. junij 2020 18.50
Posodobljeno
02. junij 2020 19.16
Novic dneva na konferenci Festivala Ljubljana, ki jo je s pesmijo uvedel Vlado Kreslin, je bilo pravzaprav več. Foto Jože Suhadolnik
»Ta program ni niti malo koronski, poln je izvrstnih koncertov in predstav!« Tako je direktor ljubljanskega festivala in njegov umetniški vodja Darko Brlek napovedal letošnjo 68. izdajo prireditve, ki bo z vrhunskimi dogodki – odpadlo jih bo le nekaj – domačemu in tujemu občinstvu stregla od začetka julija do septembra.

Novic dneva na konferenci Festivala Ljubljana, ki jo je s pesmijo uvedel Vlado Kreslin, je bilo pravzaprav več, ne le ta, da po desetih letih prošenj in prizadevanj prihaja v Ljubljano ruska sopranistka Ana Netrebko, s tenoristom Jusifom Ejvazovom bosta ob spremljavi festivalskega rezidenčnega orkestra, Orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom maestra Michelangela Mazze, nastopila na večeru opernih arij.
 

Prilagodljiva velikost prizorišča


Ljubljanski župan Zoran Janković je poleg stalnice, da mesto daje za kulturo enajst odstotkov proračuna v prepričanju, da kultura v mestu ni strošek, ampak investicija, dejal, da ga veseli, da se vračajo tako kultura kot druženje.

Zaradi zdajšnjega stanja in ukrepov je napovedal, da bodo na osrednjem prizorišču festivala, Kongresnem trgu, v primeru večjega zanimanja za posamezne dogodke sedišča razporedili tudi v parku in po potrebi celo zaprli Slovensko cesto. Novinarska konferenca je bila ob sidru v parku Zvezda, prihodnje leto jo Janković pričakuje v Križankah pod novo streho.

image
Foto Jože Suhadolnik

 

​Uvod z Beethovnom


Uvodni takt festivala bo 2. julija na Kongresnem trgu skladen z letom, v katerem slavimo 250. obletnico rojstva Ludwiga van Beethovna: slovenski filharmoniki bodo pod taktirko švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita izvedli Beethovnovo Deveto simfonijo, pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak bo izvedla Beethovnov Tretji klavirski koncert.

Festival se bo sklenil 30. avgusta z nastopom slovitega Filharmoničnega orkestra milanske Scale, v Ljubljano jih bodo pripeljali štirje avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa.

image
Direktor medijske družbe Delo Andrej Kren in ljubljanski župan Zoran Janković znova pričakujeta izjemen festival. Foto Jože Suhadolnik

 

Raznolika vrhunskost


Nastop violinske zvezdnice Anne-Sophie Mutter v Ljubljani zadnji dan avgusta danes še ni bil gotov, Brlek je povedal, da so tik pred potrditvijo, da bo nastopila z orkestrom Camerata Salzburg pod taktirko avstrijskega dirigenta Manfreda Honecka.

Brlek je opozoril na koncert, ki bo posvečen 90-letnici Mojmirja Sepeta, na opereti Grofica Marica in Netopir, na baletni predstavi Gusar in triptih sodobnih koreografij Falling Angels plesalcev SNG Maribor, Verdijevo opero Nabucco v izvedbi SNG Opera Ljubljana, nastop ansambla I Solisti Veneti z Vivaldijevimi Štirimi letnimi časi, muzikal Lolita gledališča LDM Nova scena iz Sankt Peterburga ter nastopa slovenske violinistke Lane Trotovšek ter španske pianistke Marie Canyigueral, ki bosta izvedli vse Beethovnove sonate za violino in klavir.

image
Direktor medijske družbe Delo Andrej Kren in direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek. Foto Jože Suhadolnik

 

​Gledališče in Poletna noč


Posebne pozornosti bo deležno gostovanje Gledališča Marina Držića iz Dubrovnika z Evripidovo dramo Alkestida v režiji Livije Pandur konec julija v preddverju Križank, 2. septembra bo po uradnem sklepu festivala sledila festivalska koprodukcija z Mini teatrom, premiera dramskega dela Wajdija Mouawada Vsi ptice v režiji Ivice Buljana, 3. septembra bo kot pozaključek festivala Poletna noč, letos posvečena Big Bandu RTV Slovenija in njegovi tradiciji od Plesnega orkestra Radia Ljubljana naprej.

Predstavnika glavnega sponzorja in glavnega medijskega sponzorja festivala, predsednik uprave zavarovalnice Sava David Kastelic in glavni direktor medijske družbe Delo Andrej Kren, sta prepričana, da bo kljub omejitvam in delno spremenjenemu programu udeležba domačega in tujega občinstva na festivalskih dogodkih množična.