Taksa za kampe naj ostane polovična

Direktor Kampa Šobec je proti zvišanju takse in predlaga, naj za kampe velja polovična oprostitev plačila takse.

Objavljeno
13. maj 2019 16.36
Posodobljeno
13. maj 2019 16.36
O višini turistične takse za ponudnike namestitev naj odloča država s sistemskim zakonom, ne občine, predlaga direktor kampa Šobec Uroš Ambrožič. FOTO: Blaž Samec/Delo
Radovljica – Vodstva kampov v Posočju so predsednika vlade pozvali k ukrepanju ob problematiki poenotenja višine turistične takse za vse ponudnike namestitev. Zdaj je iz osrčja Gorenjske svoj lonček pristavil še direktor Kampa Šobec Uroš Ambrožič, ki podpira prizadevanja primorskih kolegov in predlaga tudi pet rešitev.

image
Uroš Ambrožič: »Takso je treba porabiti namensko in skladno z zakonom o turizmu.« FOTO: Blaž Samec/Delo


Do sprejetja novega zakona je bila več desetletij taksa za kampe polovična, vseeno pa je bil njen delež v ceni storitve trikrat višji kot v hotelih. »Nova taksa je zvišana za trikrat in nerazumno visoka, saj je njen delež v ceni storitve kampa sedemkrat višji kot pri hotelski storitvi. Zagovorniki sedanjega sistema trdijo, da takso plača gost in to ne bo obremenilo gospodarstva, kar pa ni res. Opozarjam, da gost pri načrtovanju počitnic upošteva skupni znesek,« poudarja Ambrožič. Po njegovem mnenju bo zvišana taksa za storitve kampiranja zelo negativno vplivala na odločanje gostov. Tako visoke takse, kot je zdaj določena pri nas, v sosednjih državah ni. »Nedvomno bo to negativno vplivalo na konkurenčnost kampov v Sloveniji, predvsem pa zmanjšalo možnost vlaganja v razvoj in zvišanja plač zaposlenih, kar je temelj za večjo motiviranost in kakovost njihovega dela,« pojasnjuje Ambrožič.

15 odstotkov vseh nočitev


Kaj pa promocijska taksa? »Težko bi kategorično zanikal, da v tujini ne poznajo takse, ki bi financirala delovanje nacionalnih turističnih organizacij. Želimo, da bi Slovenska turistična organizacija (STO) prepoznala pomembnost kampov za slovenski turizem, saj predstavljajo 15 odstotkov ustvarjenih nočitev na letni ravni. Če bi primerjavo izvedli v sezoni – kampi obratujejo pet mesecev –, bi bila številka še precej višja. STO bi morala hkrati več storiti za predstavitev slovenske ponudbe kampov,« pravi Uroš Ambrožič.


Prepričan je, da občine za takšno potezo nimajo razumnih argumentov, še več – če bi pristopile strokovno, odločitve ne bi sprejele. »Občine se morajo zavedati, da je treba takso porabiti namensko in skladno z zakonom o turizmu. Taksa mora biti porabljena za potrebe turizma, kar opredeljuje 15. člen zakona. Nova ureditev povzroča skrajno nesorazmerno obremenitev ponudnikov turističnih storitev in je diskriminatorna do kampov,« trdi direktor Šobca.


Taksa v Radovljici 1,60 evra


Predlaga, naj za kampe še naprej velja polovična oprostitev plačila turistične takse in da država to področje sistemsko uredi z zakonom. »Če bo odločanje prepuščeno občinam, se bojim, da bo večinoma ostalo vse po starem. Treba je spoznati, da je turizem kot ena od vodilnih panog že pomembno obremenjen skozi različne davščine in rigiden delovnopravni sistem, ki ni prijazen do zaposlovanja turističnih delavcev. Predstavljajte si, da bi s spodbudami in pravim nadzorom le četrtino pobrane takse namenili višjim plačam delavcev. To bi bila prava stimulacija za izboljšanje kakovosti dela,« je prepričan Ambrožič.

V kampu že opozarjali na visoke takse


V Kampu Šobec so že leta 2013 takratnega predsednika državnega zbora prosili, naj pomaga umiriti prevelike apetite, ko se je prvič začelo razmišljati o spremembah glede višine turistične takse. Prav tako so pred sprejetjem občinskega odloka pravočasno opozarjali na nesprejemljivo višino takse, a so ostali preslišani.


V Radovljici turistična taksa znaša 1,60 evra, promocijska pa 0,40 evra. Občine poleg upravičencev do oprostitve, določenih z zakonom, v odloku lahko dodatno določijo delne ali popolne upravičence do oprostitve. In kakšno je načelno mnenje radovljiške občine? »Ker kampi na območju občine ne po cenah storitev ne po obremenitvah za okolje povprečno ne odstopajo od drugih ponudnikov namestitvenih zmogljivosti, ni razloga, da bi se v odloku za nočitve v kampih priznala oprostitev plačila turistične takse, razen za izjeme, ki jih določa že zakon o spodbujanju razvoja turizma,« pravijo na občinski upravi in dodajajo, da za radovljiški turizem poenotenje višine turistične takse pomeni izenačitev pogojev za primerljive turistične ponudnike.


Pet predlogov rešitev


Uroš Ambrožič navaja tudi predloge rešitev: »Prvič, polovična oprostitev plačila turistične takse za kampe in njen obvezen zapis v 18. člen zakona o spodbujanju turizma. Drugič, spodbujanje in nadzor investicij v turistično infrastrukturo. Tretjič, izboljšanje zaposlitvene politike delavcev v turističnem gospodarstvu. V kampih se namreč spopadamo z veliko težavo, kako urediti izjemno sezonsko delo in hkrati zadržati kakovosten kader. Četrtič, vrnitev dela pobrane takse neposredno v mehki del dejavnosti kampov (programski del, trajnostna mobilnost ...). In petič, bolj usmerjena promocija kampov na ravni Slovenske turistične organizacije.«