Dars bo koroško hitro cesto vendarle začel graditi letos (VIDEO)

Gradbeni stroji bodo najprej zabrneli na priključku Podgorje, priključku Gaberke in na lokaciji viadukta Škalsko jezero.

Objavljeno
21. januar 2019 12.04
Posodobljeno
21. januar 2019 12.49
Korošci imajo zaradi neurejenih prometnih poti že dolgo velike probleme. FOTO: dokumentacija Dela
Slovenj Gradec – Pritisk Korošcev je zalegel. Družba za avtoceste, ministrstvo za infrastrukturo in projektanti so potrebovali le tri dni za dogovor, kje se bo še letos začela graditi koroška hitra cesta.Izbrali so tri lokacije. Vili Žavrlan, član uprave Darsa: »Gradnjo bomo začeli na eni, če se bo dalo, pa na vseh treh. Gre za priključek Podgorje v občini Slovenj Gradec, kjer načrtujemo gradnjo dveh viaduktov. Enega v dolžini 500 metrov, drugega pa v dolžini 250 metrov. Druga lokacija je priključek Gaberke v občini Šoštanj, kjer so predvidena predvsem večja zemeljska dela in zgraditev dostopne ceste do rudnika Velenje, kamor bi se odvažal odvečni material, zato je ta lokacija zelo pomembna. Tretja lokacija pa je na območju Velenja, in sicer viadukt Škalsko jezero.«Na Darsu ocenjujejo, da bo vrednost dela na vseh treh lokacijah znašala okoli 30 milijonov evrov. »Gre za zelo zahteven projekt, primerljiv avtocestnemu odseku čez Trojane. Dolg je ravno tako 17 kilometrov, po številu premostitvenih objektov na trasi pa je še zahtevnejši,« je pojasnil Žavrlan.

Odsek tretje osi Velenje-Slovenj Gradec:

17, 5 kilometrov 
2 dvocevna predora 
1 enocevni predor
3 pokriti vkopi 
16 viaduktov
6 podvozov
4 nadvozi 
7 mostov
21 regulacij potokov


image
Takšen naj bi bil del tretje razvojne osi. FOTO: dokumentacija Dela


»Glede na današnje informacije je protest zamrznjen,« je javnosti sporočil koordinator Mladinske iniciative za tretjo razvojno os Aljaž Verhovnik. A Mladinska iniciativa bo Darsu in ministrstvom ves čas gledala pod prste in uresničila grožnje z državljansko nepokorščino, če dela na tretji razvojni osi ne bodo potekala po dogovoru.