Cerar pozval upravo Darsa k odstopu

Jutrišnji dan bo prelomen za tretjo razvojno os, zaradi nje lahko pade celo uprava Darsa.

Objavljeno
14. januar 2019 19.35
Posodobljeno
15. januar 2019 18.24
Korošči si želijo cesto čimprej. Tako so se zbrali pred dvema letoma na Ravnah na Koroškem. Se bodo jutri znova v Ljubljani? FOTO: Tadej Regent/Delo
M.K.
M.K.
Mladinska iniciativa za tretjo razvojno os na čelu z Aljažem Verhovnikom se je popoldne na sedežu stranke SMC sešla z nekdanjim predsednikom vlade Mirom Cerarjem in nekdanjim infrastrukturnim ministrom Petrom Gašperšičem, ključnima akterjema, ki sta marca 2015 na Prevaljah javno obljubila začetek gradnje koroške hitre ceste v letu 2019. Cerar in Gašperšič sta upravo Darsa pozvala, naj odstopi, če nima tehtnih razlogov, s katerimi bi pojasnila zamike v časovnici, dogovorjeni julija 2017.

Cerar in Gašperšič pričakujeta, da bo Dars pojasnil, zakaj že takrat ni ugovarjal predlagani časovnici oziroma javno opozoril, da ta po njihovem ni realna. Če je uprava Darsa tako menila že ob podpisu protokola o gradnji tretje razvojne osi, je to le še razlog več za odstop uprave.  

Na ministrstvu za infrastrukturo bo Dars jutri predstavil nov časovni okvir gradnje severnega dela tretje razvojne osi, saj se Korošci z zadnjim, ki ga je Dars predstavil konec lanskega leta, niso strinjali. Predvideval je večletne zamude pri projektu.

»Za gospodarstvo Koroške sta zamik gradnje odseka Velenje–Slovenj Gradec, predviden za konec leta 2019, v leto 2020 ter zamik dokončanja gradnje tega odseka, ki je v protokolu predvideno leta 2023, v leto 2026 nesprejemljiva,« je v izjavi za javnost opozorila območna gospodarska zbornica Koroške.Mladinska iniciativa za tretjo razvojno os je podpornike projekta pozvala, naj na družbenih omrežjih obsodijo čakanje in laži, ter jih povabila, naj pridejo jutri opoldne pred stavbo ministrstva za infrastrukturo.

Pred jutrišnjim sestankom, ki bo prelomen za projekt tretje razvojne osi, na Koroškem narašča nezadovoljstvo zaradi zavlačevanja in spreminjanja že dogovorjene časovnice gradnje severnega kraka tretje razvojne osi. Po tem, ko so se včeraj znova oglasili koroški gospodarstveniki, so to danes zjutraj storili še obrtniki in podjetniki s Koroške in Velenja. Zahtevajo spoštovanje danih zavez in opozarjajo, da imajo njihovi člani trenutno boljšo prometno povezavo v sosednjo Avstrijo kot pa v osrednjo Slovenijo.


Obrtniki in podjetniki se selijo v Avstrijo


»Do avtoceste v Avstriji jih namreč loči le dvajset minut vožnje, medtem ko do slovenske avtoceste potrebujejo najmanj uro in pol. To se odraža tudi v tem, da mnogi koroški obrtniki posle iščejo v sosednji Avstriji. Zaradi zaostrovanja poslovanja slovenskih podjetij v Avstriji pa vse več koroških obrtnikov razmišlja, da bo svojo dejavnost preneslo v Avstrijo,« opozarjajo v vseh štirih koroških obrtno-podjetniških zbornicah ter njihovi kolegi iz obrtno-podjetniške zbornice Velenje