Dars bi tretjo razvojno os začel graditi z zamudo

Družba za avtoceste se požvižga na dogovore iz protokola, ki ga je podpisal nekdanji minister Peter Gašperšič.

Objavljeno
19. december 2018 15.04
Posodobljeno
19. december 2018 15.10
Predstavniki Koroške in Savinjsko-Šaleške regije bodo o nastali situaciji informirali predsednika vlade Marjana Šarca in ga pozvali k ukrepanju FOTO: Tadej Regent
Družba za avtoceste je z idejami, da bi tretjo razvojno os med Slovenj Gradcem in Velenjem začela graditi z enoletno zamudo, končala pa z najmanj triletno, šokirala Korošce.

»Predlog Darsa je veliko razočaranje in kliče po državljanski nepokorščini,« pravi Aljaž Verhovnik iz Mladinske iniciative za tretjo razvojno os. Nova časovnica, ki jo predlaga Dars, bistveno odstopa od protokola za gradnjo prometnice, ki ga je v imenu države podpisal takratni minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. »Nasprotujejo ji tudi na ministrstvu za infrastrukturo, zato smo se dogovorili, da v prvi polovici januarja opravimo nov pogovor o novi časovnici,« pove Verhovnik.

Ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek na tokratnem sestanku sicer ni bilo, a je ob nedavnem obisku na Ravnah na Koroškem projekt tretje razvojne osi izpostavila kot enega od treh najpomembnejših v njenem mandatu. »Tudi ministrstvo hoče to cesto,« je poudarila na Ravnah.

Do enoletne zamude naj bi prišlo tudi pri dokončanju prostorskega umeščanja ceste med Slovenj Gradcem in Otiškim Vrhom, od tam do mejnega prehoda Holmec pa naj bi cesto v prostor umestili šele do januarja 2023. Odbor za gradnjo tretje razvojen osi na Koroško, ki ga vodi prevaljski župan Matic Tasič, je predloge Darsa zavrnil kot nesprejemljive.

Dars zaveze v protokolu zavrača. Poudarjajo, da ga niso podpisali in da so v roki v njem nerealni. »Mar ni dovolj, da je protokol podpisal minister v imenu države? Kdo potem vodi politiko v Sloveniji in kdo za koga dela? Dars za državo ali država za Dars?« se sprašuje Tasič, razočaran, ker Dars ves čas išče argumente, kako se nekaj ne da realizirati.

Na odseku med Šentrupertom in Velenjem dela mirujejo. Tako bo, dokler ne bo ustavno sodišče presodilo državni prostorski načrt na tej relaciji. To naj bi storilo šele na eni izmed pomladanskih sej ustavnega sodišča.

Predstavniki Koroške in Savinjsko-Šaleške regije bodo o nastali situaciji informirali predsednika vlade Marjana Šarca in ga pozvali k ukrepanju. Na Koroškem pa se medtem vse glasneje pojavljajo ugibanja, da so zaradi ravnanja Darsa morda upravičena sumničenja o povezavah med Darsom in civilno iniciativo Braslovče.