Kako so neznanci namerno zastrupili čebele v Tivoliju (FOTO)

Čebelar Damir Škraban, ki skrbi za deset panjev v parku Tivoli, je včeraj popoldne ugotovil, da sta bili čebelji družini namerno zastrupljeni.

Objavljeno
20. september 2018 12.30
Posodobljeno
20. september 2018 13.13
Pomor čebel v Tivoliju FOTO: Damir Škrban
»Včeraj popoldne sem pri čebelah na pokrivni deski dveh panjev opazil bel prah. V notranjosti panja je bilo belega prahu še veliko več. Na betonskem podstavku stojišča pa je bila posodica insekticida. Po pregledu teh dveh čebeljih družin sem ugotovil, da v panju ni preživelih čebel. Vse so umrle in ležale v debeli plasti na dnu panja.« Tako je dogajanje v Tivoliju opisal čebelar Damir Škraban.

Škraban pravi, da pri tem ne gre zgolj za vandalizem. »Nekdo je to dejanje načrtoval. Kupil je insekticid, zelo verjetno v torek ponoči prišel do stojišča, ga natresel v panja in posodo z insekticidom demonstrativno pustil na najvidnejšem mestu pri panjih. Za tem je moral biti poseben namen,« je zgrožen lastnik čebeljih panjev Damir Škraban. O dogodku je bila obveščena policija, prišli so tudi kriminalisti, ki so vzeli posodo z insekticidom in vzorec umorjenih čebel. »Mogoče bodo na posodi našli kakšen prstni odtis. Je pa malo verjetno, da bodo našli storilca,« meni Škraban. 


Napad na čebele v Tivoliju že drugi letos


To je že drugi napad na čebelje družine v Tivoliju, ki v ljubljanskem parku domujejo dve leti. Spomladi so neznanci prevernili dva panja od desetih. »Takrat ni šlo za namerni napad, saj čebele niso bile pomorjene. Sumim, da je takrat šlo le zgolj za vandalizem in da so to storili opiti mladostniki,« meni Škraban.  

Zanimalo nas je, ali je bila o incidentu obveščena tudi Čebelarska zveza Slovenije. »Ne, o dogodku nismo bili obveščeni,« je povedal Boštjan Noč, predsednik čebelarske zveze. Pri tem je dogodek ostro obsodil in izpostavil, da je to skrajno sprevrženo, nehumano in obsojanja vredno dejanje. Noč upa, da bodo pristojni organi storilca našli in ga ustrezno kaznovali.