Dubajčan, ki se trudi v Slovenijo dostaviti tono in pol zaščitne opreme

Pogovarjali smo se z dr. Mohamedom Al Ajubijem, ki ima posestvo v Kuštanovcih in se je ponudil, da za Slovenijo priskrbi prepotrebno zaščitno opremo v boju proti epidemiji koronavirusa.

Objavljeno
27. marec 2020 09.00
Posodobljeno
27. marec 2020 11.08
FOTO:  Sobotainfo
Rok Šavel, Sobotainfo
Rok Šavel, Sobotainfo
Mohamed Al Ajubi je zdravstveni strokovnjak, ki že več kot dve desetletji svetuje zdravstvenim ustanovam o zdravstvenih strategijah in operativni odličnosti po vsem svetu. V svoji bogati karieri je sodeloval s številnimi vodilnimi organizacijami, kot so Državna zdravstvena služba Velike Britanije, Zdravstvena šola Harvard in Univerza Johna Hopkinsa v Združenih državah, trenutno pa službuje v Dubaju.

Preberite tudi: Hrvaška mobilizirala hotel v slovenski lasti

Pred leti ju je z ženo pot zanesla v Slovenijo, kjer sta kupila posestvo v Kuštanovcih. V tem času sta dodobra spoznala Pomurje in spletla tudi nekaj prijateljskih vezi, med drugim z odvetnikom Danielom Kataliničem, ki ima pisarno v Murski Soboti.


Arabci pomagali že Hrvatom in Srbom


Ravno Katalinič je pred dnevi delil zapis, v katerem je razkril, da je zaprosil Al Ajubija za pomoč pri dobavi nujno potrebne zaščitne opreme v Slovenijo in osvetlil številne zaplete pri angažiranju pristojnih v slovenski državi. Z našo pomočjo je navedena pobuda vendarle dosegla vrh države in pristojni so vzpostavili kontakt z omenjenima akterja glede donacije zaščitne opreme v Slovenijo iz Združenih arabskih emiratov.

image
FOTO: Sobotainfo


Al Ajubi si je namreč tekom svojega službovanja pridobil vplivna poznanstva, ki dosegajo celo vrh Združenih arabskih emiratov s predsednikom šejkom Mohamedom bin Zajedom Al Nahajanom na čelu. Ena izmed najbogatejših držav na svetu je poskrbela že za številne donacije zaščitne opreme v naši soseščini, tako so pred kratkim pomagali med drugim Hrvaški in Srbiji.


Ne bo se nehal truditi


Situacija glede dobave zaščitne opreme v Slovenijo je trenutno precej negotova, nam je priznal Al Ajubi, saj je zaradi številnih ukrepov celoten svet tako rekoč zaprt, kar omejuje tudi letalski promet.

»Smo v stiku s številnimi podjetji, največji izziv je zagotovo transport, ampak upam, da nam bo uspelo pojasnjuje Al Ajubi in dodaja, da se ne bo prenehal truditi pomagati Sloveniji, čeprav so še tako majhne možnosti za uspeh. Veliko oviro pa nedvomno predstavlja tudi pritisk na kitajske proizvajalce zaščitne opreme, ki ga vršijo bolj ali manj vse države zaradi izrednih potreb po tovrstnih izdelkih.


Tono in pol težka pošiljka zaščitne opreme


Gre za precejšnjo pošiljko, ki zajema zaščitne maske, maske FFP2, respiratorje, zaščitne obleke, vizirje, razkužila in drugo osebno varovalno opremo, celotna teža tovora pa je ocenjena na okoli 1,5 tone, pravi Al Ajubi. Skratka, gre za prepotrebno opremo, ki jo Slovenija v teh časih krvavo potrebuje. Kot še pravi Al Ajubi, gre za osebno iniciativo, v kateri je prepričal k sodelovanju številne vplivne kolege in prijatelje, da bi pomagali, ponudba donacije je navsezadnje prišla prav z vrha te z nafto bogate države.

»Vodstvo Združenih arabskih emiratov sestavljajo ponižni in sočutni ljudje, zato je nekaj povsem običajnega, da sem si lahko blizu tudi z Njegovim Visočanstvom šejkom Mohamedom Bin Zajedom,« je skromen Al Ajubi, ki razloži, da njegova država pomaga mnogim drugim v teh časih krize, ampak tega ne obeša na veliki zvon, saj to ni primerno v njihovi kulturi.


Lepa Slovenija, ampak preveč birokratska


Svojega navdušenja nad Slovenijo Al Ajubi ne skriva, saj sta z ženo ponosna lastnika posestva na Goričkem v Kuštanovcih, ki ga večkrat na leto obiščeta. Izpostavlja pa določene birokratske ovire, ki jima onemogočajo, da bi bilo njuno bivanje pri nas bolj pogosto. »Žal so vaši postopki, povezani z rezidentstvom, preveč zapleteni, na številne ovire pa je naletelo tudi veliko mojih vplivnih prijateljev, ki sem jih v preteklosti večkrat nagovoril, da bi investirali v Slovenijo,« poudarja in dodaja, da gre sicer za izjemno državo, ki bi z lahkoto vzel za svojo drugo domovino.


Učinek semaforja


Dotaknil se je tudi situacije okoli svetovne pandemije koronavirusa, saj ima kot strokovnjak na področju zdravstva pomemben vpogled v oceno dogajanja po svetu. Pri slovenskem soočanju s koronavirusom meni, da je bilo premalo storjenega v obdobju pred razglasitvijo epidemije.

»Vsi ti restriktivni in omejevalni ukrepi so v pomoč, toda ne bi smeli predstavljati rešitve, ampak bi morali služiti kot začetni pogoj za obvladovanje krize. Gre za klasičen primer reaktivne in proaktivne strategije,« ocenjuje Al Ajubi. Poudarja, da je pri vsakem ukrepanju treba upoštevati psihološki in mentalni vidik ukrepov, zato mora biti vsak državni odziv skrbno premišljen: »Temu pravim učinek semaforja. Prehod z zelene luči takoj na rdečo, brez vmesne rumene, je lahko izredno nevaren.«


V Združenih arabskih emiratih ravnali hitro in odločno


Priznava sicer, da se bolj ali manj vse evropske države odzivajo na ta način, zato Slovenija ni izjema, so se pa koronavirusa nekoliko drugače lotili v Združenih arabskih emiratih. Tam so namreč že zelo hitro uvedli preventivne ukrepe in niso čakali na rast števila okuženih oseb. Že na začetku leta so začeli izvajati intenzivne kampanje in izobraževanja prebivalstva ter bili zelo striktni pri diagnozi in intervenciji.

»Veliko je bilo narejenega preventivno, hitro smo uvedli varnostne ukrepe, da so se vsi zavedali nevarnosti. Ob takšni krizi je ravno ignoranca sovražnik številka ena,« še razloži Al Ajubi.
 


Najprej birokracija, šele nato diplomacija


Donacija Združenih arabskih emiratov je po naših informacijah v fazi dogovorov. Sprva je kazalo, da bo zadevo prevzel predsednik Borut Pahor v neposredni komunikaciji s predsednikom šejkom Mohamedom bin Zajedom Al Nahajanom, ampak je Pahor zadevo predal slovenskemu veleposlaništvu in medresorski delovni skupini za zaščitno opremo, ki jo vodi državni sekretar in župan Velike Polane Damijan Jaklin.