Ob 100. obletnici priključitve Prekmurja v Ljubljani Prekmurski trg

Praznovanje 100-letnice priključitve Prekmurja k matičnemu narodu vseslovenski dogodek.

Objavljeno
15. marec 2019 16.00
Posodobljeno
15. marec 2019 16.14
»Ne drži, da se v Prekmurju v sto letih ni zgodil noben napredek,« pravi nekdanji predsednik Milan Kučan. FOTO: Sobotainfo
 
Anja Vučkič, Sobotainfo
Anja Vučkič, Sobotainfo
Murska Sobota - Eno od pomembnejših izhodišč za pripravo programa ob obeležitvi 100-letnice priključitve Prekmurja k matičnemu narodu, je po besedah Milana Kučana, predsednika Iniciativnega odbora za obeleževanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, priložnost, da se pokaže razvojna pot Prekmurja.
Številni dogodki ob obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu bodo potekali tudi v Ljubljani. »Obeležitev 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom ni omejena samo na Prekmurje, ampak je vseslovenski dogodek,« poudarja Kučan.

Eden pomembnejših dogodkov, ki se bo v sklopu aktivnosti ob praznovanju odvil v prestolnici, je mednarodni znanstveni simpozij o dogajanju pred stotimi leti, ki ga pripravlja Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU).
Sicer pa bo v Ljubljani v središču mesta nastal trg, ki bo dobil ime po Prekmurju -Prekmurski trg. »Na trgu bo postavljen spomenik, ki bo spominjal na dogodek,« pojasni Kučan.

Trg bo stal na glavni promenadi ob Ljubljanici, od tržnice do prenovljene Cukrarne.

Iniciativni odbor je predsedniku vlade predlagal, da prevzame pokroviteljstvo nad celotnim letošnjim dogajanjem in da bo predsednik vlade govornik na osrednji proslavi, ki bo avgusta v Beltincih.

Na podlagi programa je bil pripravljen tudi finančni načrt. Tako bo za dogodke v okviru praznovanja namenjenih 250 tisoč evrov, še dodatnih 50 tisoč evrov pa za proslavo v Beltincih. Skupno torej tristo tisočakov s strani državnega proračuna.
Zaključek praznovanja bo marca prihodnje leto z objavo zbornika o znanstvenem simpoziju.