V Murski Soboti samodejno opozarjanje na onesnaženje z delci PM10

Novi pametni senzorji bodo zaznavali prekoračitve onesnaženja in o tem obveščali javne ustanove in občane.

Objavljeno
11. februar 2020 10.03
Posodobljeno
11. februar 2020 11.57
V Murski Soboti onesnažujejo predvsem individualna kurišča in promet.  FOTO: Roman Šipić/Delo
J.B.P., STA
J.B.P., STA
Občina Murska Sobota je med najbolj onesnaženimi območji z delci PM10 v Sloveniji. V lanskem letu se je po številu dni s preseženimi mejnimi vrednostmi teh delcev v zraku skupaj z Zagorjem uvrstila na drugo mesto. Osemindvajset dni so prebivalci Murske Sobote lani vdihavali čezmerne količine trdnih delcev, medtem ko je bila na prvem mestu Mariborska cesta v Celju z 48 prekoračitvami. Predlanskim so bile v Murski Soboti mejne vrednosti delcev PM10 presežene 46-krat.

Zdaj v Murski Soboti posodabljajo sistem meritev in obveščanja o onesnaževanju, obenem pa izvajajo vrsto ukrepov za njegovo zmanjševanje. Dvema merilnima napravama v Rakičanu in na Cankarjevi ulici v Murski Soboti bodo še ta mesec dodali nova merilna mesta in pametne senzorje za opozarjanje, kdaj naj se ljudje zaradi povišanih vrednosti prašnih delcev ne zadržujejo na prostem, če to ni potrebno. O tem bodo samodejno obveščali vrtce, šole, domove za starejše in druge javne ustanove, na podlagi zbranih podatkov pa bo občina načrtovala nove ukrepe za zmanjševanje onesnaženosti.

Dnevne koncentracije delcev PM10 so bile lani v Murski Soboti presežene 28-krat, predlanskim 46-krat.
 
 

Višje subvencije za čistejše ogrevanje


Ker so glavni viri onesnaževanja individualna kurišča na drva in promet, so v občini določili območja s prednostnimi načini ogrevanja. To so najbolj onesnažena območja, na katerih na primer ni mogoče dobiti subvencij Eko sklada za peči na lesno biomaso, subvencije za prednostne načine ogrevanja, kot so plin ali toplotne črpalke, pa so na teh območjih višje kot sicer. 

image
Po izvrtanju in opravljenih poskusih je obetavna geotermalna vrtina Sob 4g v Murski Soboti ostala neizkoriščena, po drugi strani pa je mesto med najbolj onesnaženimi kraji v državi z delci PM10. FOTO: Jože Pojbič/Delo


Poleg tega občina spodbuja uporabo javnega potniškega prometa in nemotoriziranih oblik prometa, kot sta kolesarjenje in pešačenje, umirja promet, zagotavlja njegovo pretočnost, postavlja polnilne postaje za električna vozila in zmanjšuje emisije delcev zaradi soljenja in posipanja cest. Gradijo in obnavljajo kolesarske povezave, pločnike, umirjajo promet, s prenovo mestnega središča vzpostavljajo območja brez avtomobilov, ki bodo prijazna pešcem. Nadgrajujejo tudi sistem izposoje koles, spodbujajo uporabo sistema javnega potniškega prometa in uporabo električnih prevoznih sredstev. Pri bolnišnici v Rakičanu je vzpostavljen sistem parkiraj in se pelji, prav tako občina sodeluje v različnih akcijah, kot je evropski teden mobilnosti.
 

Geotermalne vrtine ostajajo neizkoriščene


Žal pa so se v preteklosti odločili, da opustijo zelo obetaven obnovljivi vir ogrevanja, geotermalno energijo. Dve izdatni geotermalni vrtini na obrobju mesta, ki so ju izvrtali z velikim deležem evropskih sredstev, zdaj namreč neizkoriščeni mirujeta, medtem ko se namesto skupnega daljinskega ogrevanja na ta vir v mestu gradi veliko število manjših ogrevalnih sistemov za večstanovanjske stavbe, ki jih ogrevajo večinoma toplotne črpalke.