Delo zdravstvenih institucij se počasi vrača v »predkoronske« vode

S ponedeljkom znova odpirajo zdravstveno postajo v Cerknem, pred stavbo so že postavili kontejner za obravnavo potencialnih okuženih s koronavirusom. 

Objavljeno
08. maj 2020 10.00
Posodobljeno
11. maj 2020 10.05
Še vedno opozarjajo, da je izjemno pomembno, da se v primeru suma na bolezen covid-19 ne hodi v zdravstveni dom, pač pa se predhodno telefonsko posvetuje z zdravnikom. FOTO: Blaž Močnik
Idrija – V zdravstvenem domu (ZD) Idrija se izvajanje zdravstvenih storitev počasi vrača v ustaljene tirnice. Zaradi epidemije koronavirusa so bili 16. marca primorani delo prilagoditi ukrepom, ki jih je sprejelo ministrstvo za zdravje, zaradi logističnih in kadrovskih težav med epidemijo pa tudi zapreti zdravstveno postajo v Cerknem. Ta svoja vrata znova odpira v ponedeljek, so sporočili iz ZD Idrija. Pred ZP Cerkno že stoji kontejner, ki ga bo zdravstveno osebje uporabilo v primeru suma na covid-19.

Ker širjenje koronavirusa ni izzvenelo in najbrž še nekaj časa ne bo, bodo v obeh zdravstvenih ustanovah storitve izvajali tako, da ne bo morebitnega prenosa okužbe med pacienti ali med pacienti in zdravstvenim osebjem. S ponedeljkom, 11. maja, bodo tako v ZD Idrija kot v ZP Cerkno svoje delo znova pričele splošne ambulante, tako da se bodo pacienti za zdravstvene storitve lahko obrnili na ambulanto svojega izbranega osebnega zdravnika, v primeru njegove odsotnosti pa na ambulanto nadomestnega zdravnika.

image
Kontejner stoji pred ZP Cerkno. FOTO: CZ Cerkno


Pred ZP Cerkno pozvoniti in počakati na osebje


A ob tem v ZD Idrija opozarjajo, da se morajo pacienti za morebitni obisk, o katerem bo odločal osebni izbrani zdravnik, predhodno telefonsko dogovoriti v ambulanti, za vse administrativne zadeve (naročanje receptov, terapij, odpiranje in zapiranje bolniških staležev) pa naj se poslužujejo storitev Gospodarja zdravja na spletni strani ZD Idrija (pod ambulanto njihovega osebnega izbranega zdravnika).


 
»Vse paciente, ki bodo naročeni na obravnave v ZD Idrija, prosimo, da se držijo termina obravnave, na katerega so predhodno naročeni, in strogo upoštevajo vse odrejene preventivne ukrepe. Pred vstopom v ZD Idrija bomo še naprej izvajali triažo, tik za vhodnimi vrati v avli ZD Idrija vas bo zdravstveni delavec povprašal glede vaših morebitnih bolezenskih simptomov in znakov. Pri prihodu v ZP Cerkno pa je ob uri naročenega termina treba pozvoniti na vhodnih vratih in počakati na zdravstveno osebje,« so zapisali v izjavi za javnost.

image
S ponedeljkom se odpira tudi ZP Cerkno. FOTO: CZ Cerkno

 

OŠD v ZD Idrija bo delala dopoldne, NMP 24 ur

 
Vrata odpirajo tudi ordinacije, ki so bile med najhujšim valom epidemije koronavirusa zaprte. Dopoldne bo delala za vsa akutna stanja otrok, za morebitne poškodbe, administrativne zadeve lahko predhodno pokličejo na 05/ 37 34 226, za preventivne preglede otrok in mladostnikov pa na 05/ 37 34 235. 

Pacienti, ki so naročeni na pregled, se morajo držati točno določene ure, ki jo dobijo za pregled, v ZD Idrija pa prihajajo samo naročeni. Ambulanta za nujno medicinsko pomoč bo delovala kot običajno – 24 ur na dan in je dosegljiva na številki 05/ 37 34 212. Nekatere storitve FTH so začeli izvajati že 20. aprila, izvajale se bodo tudi laboratorijske storitve v ZD Idrija in ZP Cerkno ter specialistični pregledi v internistični ambulanti.

image
Po naročilu zdravnika izvajajo tudi laboratorijske storitve v laboratorijih ZD Idrija in ZP Cerkno, v Internistični ambulanti pa vse preglede pacientov, ki so na pregled predhodno naročeni. FOTO: Bojan Tavčar


V omejenem obsegu deluje tudi fizioterapija

 
Tudi v ambulanti za fizioterapijo so že v drugi polovici aprila začeli nekatere fizioterapevtske obravnave. V obravnavo sprejemajo paciente, ki potrebujejo nujno fizioterapevtsko obravnavo in imajo ustrezen nalog zdravnika. Gre za tiste paciente, pri katerih bi opustitev ali preložitev izvedbe vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja. Sem spadajo predvsem obravnave svežih stanj po operacijah ali poškodbah.

Pacienti morajo biti za obravnavo popolnoma zdravi in bodo na obravnavo predhodno naročeni, opozarjajo v ZD Idrija. Obravnave izvajajo v dopoldanskem času (med 7.30 in 13.30), ko so na voljo tudi za morebitne informacije, in sicer na telefonski številki 05/ 37 34 258.

V primeru suma na okužbo ne hodite v ZD

Še vedno opozarjajo, da je izjemno pomembno, da se v primeru suma na bolezen covid-19 ne hodi v zdravstveni dom, pač pa se predhodno telefonsko posvetuje z zdravnikom, in sicer na telefonsko številko osebnega izbranega ali nadomestnega zdravnika, v primeru nujnih stanj in zunaj delovnega časa ambulante med tednom ter za konec tedna pa na NMP številko 05/ 37 34 212.

V ZD Idrija bodo v skladu z navodili pristojnih državnih služb v nadaljevanju začeli tudi izvajati vse druge – tudi zobozdravstvene storitve.

 
Po naročilu zdravnika izvajajo tudi laboratorijske storitve v laboratorijih ZD Idrija in ZP Cerkno, v internistični ambulanti pa vse preglede pacientov, ki so na pregled predhodno naročeni, iz ambulante bodo vse naročene paciente pred pregledom poklicali in jih povprašali o zdravstvenem stanju. V dispanzerju za žene delo poteka po urniku, na pregled morajo biti pacientke naročene, v ZD pa prihajajo ob točno določeni uri, prav tako to velja za storitve RTG.