Mladim alternativcem našli začasno streho nad glavo. Kako bo s koncerti?

Novi župan je ponudil začasno rešitev, v letu 2021 pa naj bi za mladinsko in kulturno dejavnost našli trajne prostore.

Objavljeno
25. januar 2019 11.35
Posodobljeno
25. januar 2019 11.58
Tinčkovo bajto bo lastnik porušil. FOTO: Sašo Tušar
Problematika z nastanitvijo cerkljanskega mladinskega alternativnega kluba C.M.A.K. se vleče že dolga leta. Kot vse kaže, so zdaj mladi alternativci dokončno izgubili streho nad glavo. Tinčkovo hišo, v kateri so domovali, bo lastnik, Hotel Cerkno, namreč porušil. Rušenje objekta se je napovedovalo že dlje časa, a 'cmakovcem' z občino v vseh teh letih ni uspelo najti skupnega jezika oziroma nadomestnih prostorov, ki bi jim ponujali zavetje za njihovo dejavnost.

Novi župan Gašper Uršič je moral tako že ob nastopu mandata nemudoma zagristi v to kislo jabolko in najti rešitev, ne le za cmakovce, pač pa tudi za druga mladinska društva, ki v Cerknem nimajo ustreznih prostorov. Včeraj so sedli za skupno mizo, ponudili občinsko rešitev, zdaj pa morajo predstavniki kluba C.M.A.K. povedati, ali jo bodo sprejeli – izbire pravzaprav nimajo.

»V Večnamenskem centru Cerkno jim ponujamo pisarno in souporabo dvorane. Skladišče za opremo so od občine že dobili, to moramo le še pogodbeno urediti,« je povedal župan. Kar se tiče koncertne dejavnosti, ki je pravzaprav še največje jabolko spora, so cmakovce pozvali, naj do ponedeljka sami predlagajo sprejemljivo rešitev.

image
Z občino več let niso našli skupnega jezika. FOTO: Sašo Tušar


So torej člani mladinskega kluba naklonjeni ponujeni rešitvi? Vso stvar moramo premleti, saj je to skupna odločitev nas vseh, je odgovoril Matic Rijavec. Pri tem je opozoril, da so na občino v zadnjih letih poslali kup dopisov in pozivov, naj pristojni vendarle rešijo prostorsko problematiko, a dlje od besed in obljub niso prišli.

»Tako bivši dijaški dom kot Tinčkova bajta sta čudovita primera tega, kaj lahko mladi iz zapuščene stavbe ustvarijo z lastnimi rokami. Prostore smo uredili s prostovoljnim delom, tu izvajali pester program in se pri tem tako mi kot obiskovalci počutili domače. Zdaj pa govorimo o rušenju,« je bil jasen Rijavec. A ker lastnik objekta ni občina, so njene roke tu zvezane.


Trajna rešitev okrog leta 2021


Program, ki je že potrjen in za katerega so dobili denar od države in občine, bodo izpeljali, se bo pa najverjetneje pojavila težava pri prostorih, v katerih bi gostovale mlade glasbene skupine. »C.M.A.K. je avtonomen in odprt prostor, v katerem mladi ne glede na članstvo dobijo podporo in opremo za svoje delovanje, uresničevanje zamisli, povezovanje in druge procese socializacije. C.M.A.K. svoje poglavitne funkcije ne more opravljati iz pisarne,« je dodal Rijavec. 

Da C.M.A.K., pa tudi druga društva, za izpolnjevanje programa res potrebujejo trajne prostore, je jasno. Prav tako morajo ti ustrezati merilom, ki jih postavlja urad za mladino kot pogoj za sofinanciranje mladinskega dela.

Župan Gašper Uršič je pojasnil, da občina Cerkno ne bo stala križem rok. »Predlagano rešitev vidimo kot sprejemljivo do konca leta 2021, takrat bomo s sredstvi iz popotresne sanacije predvidoma sanirali star gasilski dom. Prostore bi tam poleg cerkljanskega mladinskega alternativnega kluba dobili tudi predstavniki drugih mladinskih in kulturnih dejavnosti.«