Fontana zapira pipice

Pri fontani piv so do zaključka tretje sezone našteli 400.000 obiskovalcev, turistična ponudba v Spodnji Savinjski dolini pa je dobila zagon

Objavljeno
30. oktober 2018 12.49
Posodobljeno
30. oktober 2018 12.55
Tudi koroški splavarji na Dravi se na poti mimo Žalca radi ustavijo pri fontani piv. FOTO: Brane Piano
Žalec – Po sedmih mesecih obratovanja sleherni dan bodo zadnjega dne v oktobru zvečer do naslednje sezone zaprli fontano piv Zeleno zlato. Žalska domislica, ki se je uvrstila med svetovne turistične atrakcije, je v treh sezonah privabila 400.000 obiskovalcev, na občinskem Zavodu za šport, kulturo in turizem Žalec pa pravijo, da je bilo največ domačih, za njimi pa Italijanov, Nemcev, Hrvatov, Kubancev in Američanov.
 
Fontano, ki je v dolini zelenega zlata seveda posvečena slovenskemu hmeljarstvu in pivovarstvu, pravzaprav sestavljata  ve fontani - vodna in pivska. Vodna simbolizira slovensko čisto pitno vodo, pivska pa ponuja pokušine šestih piv, ki so varjeni s štajerskim hmeljem.
 
Žalska turistična privlačnost je vzpodbudila tudi siceršnji razmah turizma oziroma obiska zanimivosti v Spodnji Savinjski dolini, še posebej Eko muzeja hmeljarstva in pivovarstva, Jame Pekel, Rimske nekropole, oživela pa sta tudi gostinska ponudba in pridelava domačih kmetijskih izdelkov.
 
V treh sezonah so pri fontani prodali več kot 150.000 vrčkov za šest pokušin, ki jih je oblikoval oskar Kogoj, s pivi se je predstavilo 25 slovenskih pivovarn s 33 različnimi pivi, pipice na pivski fontani so se odprle 860.000-krat, stočile pa so 78.000 litrov piva.
 
Toda fontana je popestrila tudi družabno in kulturno dogajanje v Žalcu. V treh letih so ob njej ali v bližini izvedli 120 različnih dogodkov, med katerimi sta postala že tradicionalna Festival Zeleno zlato s koncerti in Savinjski oktoberfest, prijela sta tudi se Pohod po hmeljski poti in  Kuh'n'a pri fontani.
 
Tretjo sezono bodo pri fontani v sredo zaključili s celodnevnim dogajanjem – dopoldan za otroke in od popoldneva do devetih zvečer za odrasle. Fontana bo pipe spet odprla 1. aprila.