Menjava generacij

(Lo)kalno.

Objavljeno
03. december 2018 07.00
Posodobljeno
03. december 2018 07.57
KARIKATURA: Marko Kočevar
Splošni trend je jasen. Tudi na tokratnih lokalnih volitvah so še nekoliko več podpore kot leta 2014 vknjižili kandidati, ki so jih na seznam kandidatov s svojimi podpisi uvrstili državljani. Strankarski kandidati so bili še za odtenek manj perspektivni kot pred štirimi leti. Na vrhu strank z največjim izkoristkom županov ostaja neparlamentarna Slovenska ljudska stranka, na strankarskem odru za zmagovalce pa ostajata, ko gre za število županov, SDS in SD.

Na volilnem zemljevidu so bile v drugem krogu ključne tri točke. Maribor, Koper in Kranj. Nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju projekt politične vrnitve ni uspel; vodenje drugega največjega mesta v državi prevzema poslovnež Saša Arsenovič (SMC). Arsenovič je obliž na rani, ki jo je SMC dobila med letošnjimi parlamentarnimi volitvami.



Kandidat SD Matjaž Rakovec – poznamo ga kot nekdanjega direktorja Zavarovalnice Triglav in sedanjega predsednika Hokejske zveze – je prvi rdeči župan Kranja po letu 1990. Klemen Miklavič, izvedenec za izobraževalne sisteme z močnimi mednarodnimi referencami, prevzema vodenje Nove Gorice. SD je med mestnimi občinami v drugem krogu osvojila še Ptuj; Nuška Gajšek bo edina županja mestne občine. Sicer pa je SD med enajstimi mestnimi občinami osvojila štiri županske sedeže.

Volitve v Kopru bodo odločili glasovi po pošti. Če bo sedanji župan Boris Popovič izgubil, bo izgubil zaradi sloga vodenja, ki ni bil le temperamenten, pač pa prepogosto tudi ekscesen.

Če so prvemu krogu županskih volitev ton dajale zmage dosedanjih županov mestnih občin, je drugi krog na čelo mestnih občin prinesel (vsaj) pet novincev; ena mestna občina še ni odločena. Nauk: župan mestne občine, ki ne zmaga v prvem krogu, je v drugem krogu skoraj zagotovo obsojen na poraz.