Županski veterani predajajo žezla

Najbolj vroča županska tekma na Obali. Med zmagovalci tudi znani obrazi iz sodnih dvoran.

Objavljeno
03. december 2018 07.30
Posodobljeno
03. december 2018 07.40
Lokalne volitve, Maribor FOTO: Tadej Regent/Delo
Dopisniki in novinarji Dela
Dopisniki in novinarji Dela
Lokalne volitve so za nami, Delovi novinarji pa smo pregledali najbolj zanimive dogodke in spremembe, ki se bodo dogodile v slovenskih občinah.


 

Slovo dolgoletnega župana


Po kar petih županskih mandatih se tako v Žužemberku poslavlja Franc Škufca (skupina volivcev), ki je v volilni bitki izgubil z izzivalcem Jožetom Papežem (NSi). Novega župana je podprlo 57 odstotkov volivcev. Sodeč po izjavah naših sogovornikov so dosedanjemu županu volivke in volivci obrnili hrbet predvsem zaradi številnih sodnih postopkov, v katerih je sedemkrat nastopil kot obtoženec na sodišču. Res je tudi, da nikoli ni bil pravnomočno obsojen. Vseh ovadb zoper njega je bilo več kakor 35. Zaradi suma nepravilnosti pri oddaji naročil za šolske prevoze – na občinskih razpisih je bilo redno izbrano bivše županovo podjetje FS Prevozi – so kriminalisti februarja letos opravili hišne preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov. Sodnega epiloga še ni. Novi župan Papež se zavzema za razvoj turizma, manjši komunalni prispevek za podjetnike in obrtnike ter za čimprejšnje končanje gradnje suhokrajinskega vodovoda.

image
Infografika: Delo


V šentrupertski občini je Andreju Martinu Kostelcu (SDS) uspelo spodnesti županski stol dolgoletnemu prvemu možu občine Rupertu Goletu (skupina volivcev), ki je prejel 565 glasov manj kot Kostelec. Za razgibano predvolilno razpoloženje je poskrbel tamkajšnji župnik Jakob Trček, ki je prejšnjo nedeljo pri dveh dopoldanskih mašah pozival farane, da je čas za spremembe, ker da občina nima primernega odnosa do Cerkve.

Po dobrem desetletju se bo moral od županske funkcije posloviti tudi Alojz Sok (skupina volivcev), ki je Ormož vodil od leta 2006. Za njegovega nasprotnik Danijela Vrbenjaka (SDS) je glasovalo malo več kot 55 odstotkov volivcev. Prvič po letu 1998 so se za spremembe odločili tudi občani Velikih Lašč. Dosedanji župan Anton Zakrajšek (SDS) je dobil malo več kot 32 odstotkov glasov. Nasledil ga bo Tadej Malovrh (skupina volivcev). Po štirih mandatih se poslavlja tudi župan Lukovice Matej Kotnik (skupina volivcev), ki mu je načrte prekrižala Olga Vrankar (skupina volivcev) – podprlo jo je več kot 60 odstotkov volivcev. Po šestnajstih letih se od županskega stolčka poslavlja tudi Friderik Bračič (SLS), dosedanji župan Vidma. Nasledil ga bo kandidat stranke SDS Branko Marinič, ki je bil leta 2012 obsojen zaradi napeljevanja k ponarejanju listin. Novo vodstvo prvič po letu 1998 dobiva občina Pesnica, kjer je Venčeslav Senekovič (SLS) prepričal premalo volivcev – dobil je 35 odstotkov glasov. Nasledil ga bo Gregor Žmak (skupina volivcev). Cankovo bo od zdaj vodil Danilo Kacijan (skupina volivcev), ki je premagal dolgoletnega župana – občino je vodil vse od leta 2002 – Draga Vogrinčiča (skupina volivcev).

image
Infografika: Delo


Na Obali presenečenja


Volivci na Obali so presenetili: najprej v Kopru, kjer se stolček maje Borisu Popoviču (Koper je naš), kar lahko konča 16 let njegovega županovanja. Kaže, da so imeli koprski volivci dovolj afer pri vodenju občine in na sodiščih. Vsi glasovi še niso prešteti. Volivci so presenetljivo izbrali tudi v Piranu, kjer je fotograf Đenio Zadković (Gibanje za občino Piran) premagal Desusovega prvokategornika Tomaža Gantarja (skupina volivcev), nekdanjega ministra in poslanca. A čeprav so v Piranu desni roki Karla Erjavca namenili premalo glasov za zmago, so županski mandat podelili kandidatu Desusa v Izoli. Izolani so izbrali Danila Markočiča, ne Evgenija Komljanca (skupina volivcev), ki je sorodniku Igorju Bavčarju pred leti pomagal zaščititi brunarico v Starem trgu pri Ložu.

image
Marko Funkl (levo) in podpornik Darko Šrenk. FOTO: Polona Malovrh


Uspelo le enemu od štirih novinarjev


Na Jesenicah je slavil novinar Dela Blaž Račič (skupina volivcev) s skoraj 65-odstotno podporo in tako premagal dosedanjega župana Tomaža Toma Mencingerja (SD). »Dosegel sem veliko zmago, ker sem startal z ničle. Imel sem dobro ekipo, s katero sem premagal sedanjo politiko na Jesenicah,« je povedal Račič, ki meni, da so ljudje njegov program prepoznali kot dobro podlago za nadaljnji razvoj Jesenic. Iz novinarskih vrst so prihajali še trije kandidati, a jim v drugem krogu ni uspelo prepričati volivcev. Dosedanji podžupan Jože Sodje (skupina volivcev) je v Bohinju za 369 glasov ugnal Bojana Travna (skupina volivcev), ki je prejel 1091 glasov. Preboj prav tako ni uspel Dejanu Karbi (SD), nekdanjemu novinarju Dela, saj so volivke in volivci županski mandat ponovno zaupali aktualni županji Olgi Karba (skupina volivcev). V Hrastniku ni uspelo Janiju Medvešku (skupina volivcev), direktorju hrastniškega Mladinskega centra, saj se je v drugem krogu tehtnica s 55-odstotki oddanih glasov nagnila k Marku Funklu (skupina volivcev), predsedniku sindikata prekarcev pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Hrastnik je tako po šestnajstih letih »vladavine« Mirana Jeriča dobil novega župana. Funkl, ki je rezultate s svojo listo Naš Hrastnik čakal v prepolni kinodvorani na Dolu, kjer je tudi doma, je poudaril, da se zdaj začenja delo. Medvešek, čigar lista Za našo dolino bo v občinskem svetu imela štiri glasove, pa je dejal: »Marku sem že čestital. Skupaj bomo delali v dobro Hrastnika. Naša lista bo podpirala vse dobre projekte. Najini programi so bili precej usklajeni v vseh pomembnih zadevah – ena prvih, ki nas čaka, je gotovo zasavski Ceroz.«

image
Infografika: Delo


Prepričali znani obrazi


V drugem krogu lokalnih volitev se je za vodenje lokalnih oblasti potegovalo tudi kar nekaj znanih obrazov – nekatere je javnost spremljala tudi, ko so se zagovarjali v sodnih dvoranah. Občino Kostel bo poslej vodil Ivan Črnkovič (skupina volivcev), ki si je kot prokurist podjetja Rotis zaradi afere Patria delil zatožno klop z Janezom Janšo. Sodnega epiloga zaradi zastaranja ni bilo. Po včerajšnji zmagi na volitvah je za Delo povedal, da je svoje volivce prepričal z iskrenostjo – tako njega kot njegove ekipe – ter zaradi dejstva, da so se odpovedali vsem prihodkom in sejninam. »Vse za Kostel,« je ob slavju povedal Ivan Črnkovič.

Zanimiva volilna bitka je potekala tudi v Tržiču, kjer so lahko volivci v drugem krogu izbirali med bivšim in pa sedanjim županom – Pavlom Ruparjem (skupina volivcev) in Borutom Sajovicem (skupina volivcev). Slednjega, ki je leta 2006 z županskega stolčka pahnil prav Ruparja, je podprlo nekaj manj kot 66 odstotkov volilnih udeležencev. Pavel Rupar je bil sicer zaradi oškodovanja občine pravnomočno obsojen, sam vztraja, da je bil zaprt po krivici.

image
Kostel je prepričal Ivan Črnkovič. FOTO: Jože Suhadolnik


Občani Radencev so včeraj s 53 odstotki glasov odločili, da bo vodenje občine poslej v rokah Romana Leljaka (skupina volivcev), publicista in raziskovalca povojnih pobojev. Nazadnje so mediji o novem županu obsežneje poročali lani, ko ga je sodišče oprostilo razžalitve nekdanjega načelnika Službe državne varnosti (SDV) Janeza Zemljariča. A to ni bilo prvič, ko se je znašel na zatožni klopi. Pred sodiščem se je znašel tudi po tem, ko je na seji komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri so razpravljali o kemičnih in ubojnih sredstvih SDV, pokazal svinčnik s posebno ampulo, katere vsebine ni poznal. Tožilstvo je pozneje obtožbo umaknilo.

Da bo izid volitev tesen, je še pred včerajšnjim drugim krogom napovedovalo tudi predvolilno dogajanje v občini Moravče, kjer so neznanci uničevali volilne plakate nekdanjega veleposlanika in novega župana Milana Balažica (skupina volivcev). Zanj je glasovalo dobrih 51 odstotkov volilnih udeležencev.