Jedrska energija namesto HE? In odpadki?

Bistvena prednost HE je izredna prilagodljivost delovanja, še posebej če lahko vodo zadržiš pred HE.

Objavljeno
14. oktober 2019 05.00
Posodobljeno
14. oktober 2019 05.00
Franci Gerbec: V Sloveniji smo bogati z vodami (tudi umazanimi), vendar so za večje energetske HE primerne samo: Drava, Sava, Soča in Mura. Na fotografiji je Hidroelektrarna Ajba na Soči. Foto Blaž Samec
Franci Gerbec, Kremenica
Franci Gerbec, Kremenica
Med ekologi so ljubitelji rib, žužkov, metuljčkov in ostalih živalic najprej zaustavili zajezitev Save pri Radovljici, že ves čas čuvajo sulca v srednji Savi, zdaj je ustavljena gradnja Mokric. Država se bo pognala (predsednik vlade) v investicijo nove nuklearke in se že zdaj lahko veselimo ekološkega sprenevedanja ekologov, žužkarjev, metuljčkarjev, riboljubcev, ko bodo imeli namesto s HE (obnovljivi viri!) opraviti še z dodatnimi jedrskimi odpadki.

Država brez dolgoročne razvojne politike je varnostno ogrožena, kar se že kaže na njenem pomembnem segmentu – energetiki. Že v nekdanji Jugoslaviji je bilo veliko govora o nujnosti prehoda na drugačne energetske vire in na programe za varčevanje z vsemi vrstami energije. Veliko je bilo govora o malih hidroelektrarnah, češ, pred drugo svetovno vojno je bilo na potokih, rečicah več kot tri tisoč mlinov in zelo veliko število žag, venecijank, ki so jih na silo »upokojili«. Mline na vodni pogon pa je ugonobila možnost mletja doma pri kmetih z mlini na električni pogon. Pri vsakem mlinu je voda tekla čez mlinska kolesa ter se bogatila s kisikom, kar je pospeševalo razgradnjo bioloških odpadkov. Skratka, vsak mlin, vsaka žaga je bila neke vrste čistilna naprava. Od vsega tega ni ostalo skoraj nič, vključno z malimi hidroelektrarnami.

image
Franci Gerbec: Ljubitelji rib, žužkov, metuljčkov in ostalih živalic najprej zaustavili zajezitev Save pri Radovljici, že ves čas čuvajo sulca v srednji Savi, zdaj je ustavljena gradnja Mokric.
Foto Marko Feist


V Sloveniji smo bogati z vodami (tudi umazanimi), vendar so za večje energetske HE primerne samo: Drava, Sava, Soča in Mura. Drava je izkoriščena, zgrajene so najbrž vse, Mura je žrtev neke vrste ekološkega primitivizma. Na Soči obratujejo HE Plave I in II, HE Doblar I in II, HE Solkan in Avče. Savo pa so politiki, energetiki, ekologi naredili za slovensko energetsko sramoto.

Bistvena prednost HE je izredna prilagodljivost delovanja, še posebej če lahko vodo zadržiš pred HE. Sava je kot reka nekaj posebnega, saj pri pretoku skozi sredino države posrka številne pritoke in na žalost tudi veliko umazanije. Ja pa idealna za uravnavanje vodnega toka skozi vse HE iz enega mesta tako za HE, ki delujejo na višinski padec, kot na pretočnost. Še v Jugoslaviji je bilo načrtovano, da bi imeli dve večji akumulaciji v zgornjem toku (Radovljica in Mavčiče). Program še vedno obsega (če so podatki na spletu sploh točni) 19 večjih elektrarn. Zgrajene so bile: Moste, Mavčiče, Medvode, potem prihaja ničla desetih načrtovanih Tacen, Gameljne, Šentjakob, Zalog, Jevnica, Kresnice, Ponoviče, Renke, Trbovlje, Suhadol in HE spodnje Save, kjer obratujejo Vrhovo, Boštanj, Blanca, Krško, Brežice, ter zaustavljena gradnja v Mokricah. Če bi bile zgrajene vse, bi imele nekaj več kot 900 MW instalirane moči (NEK ima nekaj več kot 600 MW, od tega polovico za Hrvaško).

Vrnimo se na začetek. Sulc je velika ribja trofeja in slastna jed, ali za vse državljane?
Franci Gerbec
Kremenica