V Gorenji vasi se je z ogljikovim monoksidom zastrupila ena oseba

Kriminalisti so ugotovili, da je plin nastal pri uporabi nepravilno vgrajenega kamina v enem od prostorov stanovanjske hiše, ki ni omogočala odvajanja dima.

Objavljeno
08. oktober 2019 10.53
Posodobljeno
08. oktober 2019 12.16
Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock
Be. B.
Be. B.
Včeraj okoli pol polnoči se je na Poljanski cesti v Gorenji vasi ena oseba v večstanovanjskem objektu zastrupila z ogljikovim monoksidom. Po poročilu državne uprave za zaščito in reševanje so škofjeloški reševalci iz stavbe evakuirali še tri nepoškodovane osebe, ki so zdaj nastanjene pri sorodnikih, osebo, ki se je zastrupila, pa so odpeljali v zdravstveno oskrbo, a ni življenjsko ogrožena.

Gasilci PGD Škofja Loka in Gorenja vas so objekt pregledali, opravili meritve plinov, prezračili prostore ter prepovedali nadaljnje kurjenje in bivanje v objektu.

Kriminalisti so opravili ogled kraja in ugotovili, da je plin nastal pri uporabi nepravilno vgrajene kurilne naprave – kamina – v enem od prostorov stanovanjske hiše, ki ni omogočala odvajanja dima, zato se je ta po kurjenju na trda goriva začel kopičiti v hiši, so pojasnili s kranjske policijske uprave.

Ogljikov monoksid nastaja ob nezadostni količini kisika pri rabi plinskih gorilnikov in drugih toplotnih teles, v pečeh na trda, tekoča in plinasta goriva, ki jih uporabljamo za kuhanje in ogrevanje prostorov. Nevarnost zastrupitve s CO je tudi delovanje osebnega avtomobila v garaži ali uporaba odprtega ognja (brez ustreznega odvoda plinov) v zaprtih prostorih.


Kot so dodali na policiji, je lahko že zelo majhna kolilina tega plina smrtno nevarna. V blažjih oblikah zastrupitve se oseba le slabše počuti, je omotična, ima glavobol, toži zaradi utrujenosti in nemoči. V hujših primerih pa se pojavljajo zmedenost, bruhanje, motnje vida, motnje zavesti (do kome) in srčnega ritma ter težave z dihanjem. Otroci, starejši in bolniki so na splošno bolj občutljivi že za zelo nizke koncentracije CO v zraku.

Pomembno je, da sami ne izvajamo posegov v dimnike in kurilne naprave ter da so te redno kontrolirane in vzdrževane s strani pristojnih oseb.