Psihiater bi žigola poslal na zdravljenje

Sojenje trem mladeničem, obtoženim izsiljevanja žensk z vročimi posnetki, je v sklepni fazi.

Objavljeno
18. september 2013 18.47
tre*sojenje Bohaku in Juhasu
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Oči so uprte le še v psihiatra, ki bo novembra najbrž dokončno pojasnil, kaj se plete v glavi obtoženega Roka Kološe. Slišati je, da bi ga najraje poslal na psihiatrično zdravljenje.

Po neuradnih podatkih je psihiater Gorazd V. Mrevlje v izvedenskem mnenju zapisal, da za Kološo, ki domnevno ima spolno motnjo, predlaga varnostni ukrep psihiatričnega zdravljenja na prostosti. Kološa ima menda težave s samopodobo, z odnosom do žensk in nanj je možno vplivati, čeprav je menda daleč od tega, da bi bil podpovprečno inteligenten.

Okrožna tožilka Ivanka Slana 26-letnemu Mitji Bohaku, dve leti mlajšemu Josipu Juhasu in 25-letnemu Roku Kološi očita, da so od žensk zahtevali od 1500 do 10.000 evrov, sicer bodo intimni posnetki z njihovimi posteljnimi vragolijami na ogled širši javnosti. Spolne odnose je z njimi imel Kološa, to je z miniaturno kamero tudi posnel, krivde za izdelavo filmčkov pa nase ni hotel prevzeti in jo je naprtil soobtoženima. Ta sta to zanikala in Kološi vrnila žogico z razlago, da si je vse skupaj izmislil.

A Kološa, ki mu je tožilka naprtila še neupravičeno slikovno snemanje, je bil že pred časom v svojem zagovoru več kot jasen: »Žal mi je, da se je to zgodilo. Seksam vse življenje, o seksu razmišljam zjutraj, zvečer, ponoči, vedno. Seks je zame kakor droga. Ljubim seks, zame je seks vse. To sem delal in še delam. Če je seks prepovedan, morajo iti vsi ljudje v zapor. Jaz to delam z užitkom, ne za plačilo. Seks je zame življenje.«

Denar po navodilih odvrgla v koš v nakupovalnem centru

V past, ki jo je trojica obtoženih domnevno nastavila na medmrežju, so se ujele štiri dame. S prvo je bil Kološa intimen v avtomobilu na parkirišču pred Mariborskim otokom. A kmalu je prejela sporočilo, naj pripravi 2500 evrov, sicer bo zahtevani znesek še višji, vroč posnetek pa da bodo prejeli njeni bližnji. Ker se je prestrašila, je upoštevala navodila in denar odvrgla v koš na moškem stranišču v nakupovalnem centru Europark. Druge ženske se je Kološa lotil enako kot prve, le lokacija je bila druga, nekje v okolici Ljubljane; s tretjo, s katero ni šel do konca, si je nežnosti izmenjal v njenem ljubljanskem stanovanju, s četrto pa v njeni službi, v mariborskem zdravstvenem domu. Vendar so bile te tri dame bolj pogumne in si ljubega miru niso hotele kupiti, temveč so izsiljevanje po elektronski pošti, ki jo je, denimo, poslal »detektivgregor« ali »uporabnik.uporabnica«, prijavile.

Sojenje se bo z zaslišanjem psihiatra nadaljevalo 18. novembra. Ker je sodišče ugodilo predlogu Juhasovega zagovornika Tomaža Bromšeta, bo moral izvedenec na sojenje prinesti še avtoanamnestične podatke, torej to, kar mu je Kološa v pogovoru zaupal o sebi.