Poplave po glavnem mestu naredile za 1,5 milijona evrov škode

V obojih poplavah je samo na skupaj 419 stanovanjskih objektih (individualne hiše in bloki) škode za dobrih 1,4 milijona evrov.

Objavljeno
05. december 2014 13.12
Poplave Ljubljana Vič
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana - Skupna ocenjena škoda ob oktobrskih in novembrskih poplavah na območju Ljubljane znaša dobrih 1,5 milijona evrov, je za STA dejal Roman Lavrač iz ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo. Prizadetim občanom bo Mestna občina Ljubljana izplačala denarno pomoč, ki jo bodo prejeli konec marca oziroma aprila.

Po besedah Lavrača so ob oktobrskih poplavah na območju Ljubljane (Vič in Podutik) popisali 324 stanovanjskih objektov, 38 večstanovanjskih objektov, šest drugih objektov (garaže, pomožni objekti), šest šol in vrtcev, sedem poslovnih prostorov, v šestih primerih pa je bila škoda na infrastrukturi (občinske ceste). Celotna ocenjena škoda znaša 1.305.828 evrov, je dejal.

Ob novembrskih poplavah, ki so v glavnem zajele območje Ljubljanskega barja (Črna vas, Lipe, Ižanka) in Sostrega, pa so popisali 58 stanovanjskih objektov. Ocenjena škoda znaša 230.500 evrov.

Za prizadete denarna pomoč

»Ocenjuje se delna škoda na objektih brez notranje opreme, kar pomeni objekt kot tak oz. lupina objekta, stene, talne obloge, instalacije in centralna kurjava,« pojasnjuje Lavrač. Ob tem pa, kot pravi, ugotavljajo, da je izredno malo ljudi, ki imajo zavarovane objekte proti poplavam. Vsaj med tistimi, ki jih popišejo, tega zavarovanja nima niti deset odstotkov ljudi.

V obojih poplavah je samo na skupaj 419 stanovanjskih objektih (individualne hiše in bloki) škode za dobrih 1,4 milijona evrov.

Lavrač je poudaril, da je Mestna občina Ljubljana (MOL) sicer ena redkih občin v Sloveniji, ki se ob vsaki večji naravni nesreči hitro odzove in občanom pomaga v stiski z enkratno denarno pomočjo. MOL bo na januarski seji po njegovih navedbah sprejel odlok, da se prizadetim v poplavah izplača denarna pomoč.

»Koliko bo posameznik prejel, ali bo to najmanj 250 evrov oz. 30 odstotkov ocenjene škode, vendar največ 5000 evrov, še ne vemo. A pomembno je, da bodo prav vsi dobili nekaj denarja,« je še dodal Lavrač.