Gore hrane v smeti in zrak, lakota pa narašča

Kmetijsko ministrstvo bo poslalo v javno razpravo predlog strategije za manj izgub in odpadne hrane, ki sledi cilju prepolovitve odpadne hrane do leta 2030.

Objavljeno
25. september 2020 08.00
Posodobljeno
25. september 2020 08.52
Eden izmed ciljev trajnodstnega razvoja v EU je zmanjšanje količine odpadne hrane na prebivalca v prodaji na drobno in pri potrošnikih za polovico ter zmanjšanje izgube hrane ob celotni dobavni verigi do leta 2030. FOTO: Igor Modic
Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah in odpadni hrani, ki ga bomo 29. septembra prvič zaznamovali, prihaja v času velikega porasta zavržene hrane in števila lačnih, ki ga je povzročila pandemija novega koronavirusa. Hkrati je letošnje leto zadnje, ko bi države lahko povečale ambicije za zmanjšanje toplogrednih izpustov, da bi preprečili segretje ozračja prek kritične 1,5 stopinje Celzija. Gore zavržene hrane že zdaj prispevajo okoli 8 odstotkov toplogrednih izpustov na svetu, poleg tega so v njih izgubljeni viri, nujni za proizvodnjo hrane. Njihovo znižanje je zato pomembno tudi z vidika blažitve podnebnih ...