Policija potrdila, da sta bila volkova nezakonito ustreljena

Policija zbira obvestila za izsleditev neznanega storilca. Za nezakoniti lov zapor do dveh let, za nezakonito ravnanje z zaščitenimi živalmi do petih let.  

Objavljeno
20. november 2019 17.00
Posodobljeno
20. november 2019 17.17
Upravljavci lovišč imajo dovoljenja za odstrel še treh volkov po interventnem zakonu: dveh na Kočevskem in enega na Primorskem. FOTO: Jože Suhadolnik
Volkova, katerih kadavra so našli v lovišču s posebnim namenom Snežnik (24. oktobra) in v okolici Podpeči (18. septembra), sta bila nezakonito ustreljena. Pri sekciji so na obeh truplih odkrili uporabo strelnega orožja, so potrdili pri policijski upravi Ljubljana.

V obeh primerih policisti še zbirajo obvestila za izsleditev neznanega storilca. V primeru trupla volka, najdenega v lovišču s posebnim namenom Snežnik, preiskujejo sum kaznivega dejanja nezakonitega lova (342. člen kazenskega zakonika), ki za nezakonit odstrel ogrožene vrste predvideva denarno kazen ali zapor do dveh let. V primeru kadavra drugega volka, najdenega v okolici Podpeči na Ljubljanskem barju, pa je policija sprva postavljen sum nezakonitega lova prekvalificirala v sum nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami (344. člen kazenskega zakonika), za katerega je predviden zapor šestih mesecev do petih let. O ugotovitvah bo policija obvestila pristojno državno tožilstvo.

Kot smo poročali v Delu, je bil volk, katerega ostanke je 24. oktobra našel lovski čuvaj zavoda za gozdove Slovenije v lovišču s posebnim namenom Snežnik, s katerim upravlja zavod za gozdove, opremljen z ovratnico za sledenje gibanja. Vključen je bil v 2,3 milijona evrov vreden projekt Carnivora Dinarica, v katerem strokovnjaki z ljubljanske biotehniške fakultete v sodelovanju z več drugimi partnerji, tudi zavodom za gozdove, raziskujejo povezljivost prostora za velike zveri s Hrvaško.

image
Eden od nezakonito ustreljenih volkov je imel ovratnico za sledenje gibanja. FOTO: Jaka Črtalič/Carnivora Dinarica

 

Interventni zakon dopušča še odstrel treh


V okviru interventnega zakona, ki je predvidel odvzem 11 volkov, jih je bilo doslej odvzetih pet, od tega so bili štirje ustreljeni, eden je bil zabeležen kot izguba. Upravljavci lovišč imajo dovoljenja za odstrel še treh volkov po interventnem zakonu: dveh na Kočevskem in enega na Primorskem.
 

Odločbe za izredni odstrel sedmih križancev  


Skladno z odločbami Agencije za okolje (Arso) pa imajo še dovoljenja za izredni odstrel sedmih križancev med volkom in psom: štirih na Notranjskem in treh na Kamniško-Savinjskem in Gorenjskem.

Arso je v letošnjem letu do 19. novembra izdal dve dovoljenji za izredni odstrel desetih križancev med volkom in psom. »Na območju lovišč Luče, Gornji Grad, Stahovica in območju lovišča s posebnim namenom Kozorog Kamnik je bila juniju letos opažena samica volka s petimi mladiči, za katere so strokovnjaki biotehniške fakultete nedvoumno dokazali, da so križanci. Živali so bile večkrat fotografirane, odvzeti so bili tudi vzorci za analize DNK. Strokovnjaki zavoda za gozdove so predlagali odvzem vseh petih mladičev,« so pojasnili na Arsu. Odločbo za njihov odstrel so izdali četrtega oktobra. Po podatkih zavoda za gozdove so bili do 20. oktobra ustreljeni trije križanci.

Na območju Notranjskega Snežnika so strokovnjaki biotehniške fakultete v genetskem vzorčenjem v sezoni 2016/2017 zaznali samca križanca med volkom in psom, ki je najverjetneje prišel iz Dalmacije, kjer je stopnja križanja zelo visoka. Istega samca so strokovnjaki zaznali tudi v vzorčenju v sezoni 2017/2018, poleg njega pa tudi samico in še enega volka, križanca s psom. V zadnji analizi za obdobje 2018/2019 je bilo v tem tropu zaznanih že pet volkov. Strokovnjaki zavoda za gozdove so predlagali odvzem iz narave z odstrelom vseh petih volkov iz tropa na območju, kjer se ta giblje. Arso je odločbo za odstrel celotnega tropa na območju lovišča s posebnim namenom Jelen izdal 16. oktobra. Do 19. oktobra odstrela še ni bilo.
 

Letos smrti 15 volkov, osem zaradi odstrela


V letošnjem letu je zavod za gozdove zabeležil smrti 15 volkov. Osem je bilo ustreljenih po odločbah za izredni odstrel (od tega trije križanci med volkom in psom). Štirje volkovi so bili povoženi, vzrok smrti treh osebkov pa ni znan.

Do konca oktobra je bilo zabeleženih 325 škod na rejnih živalih zaradi volkov, največ (242) na drobnici. Skupna ocenjena škoda je znašala 219.202 evrov.