Pivčeva predlaga določitev sprejemljivega števila medvedov in volkov 

Kmetje pogovor pri Šarcu označili za konstruktiven, a podali še več zahtev. Naslednji sestanek vseh deležnikov bo prvi teden septembra. 

Objavljeno
20. avgust 2019 09.45
Posodobljeno
20. avgust 2019 13.12
Kmetje so protestirali v Velikih Laščah, napovedujejo tudi blokado otvoritve kmetijskega sejma Agra. FOTO: Blaž Samec
Predsednik vlade Marjan Šarec se je danes dopoldne sestal s predstavniki Sindikata kmetov Slovenije, vendar se po koncu srečanja ni pojavil pred novinarji. O rezultatih sestanka je poročala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, ki se ga je prav tako udeležila. Kot je povedala Pivčeva, so s predstavniki kmečkega sindikata dosegli soglasje, da bodo sodelovali pri spremembah sistema upravljanja velikih zveri, ki otežuje postopke strokovnega upravljanja zveri in je povzročil njihovo prekomerno namnožitev, naselitev na območja, kjer prej niso živele, in povečanje škod. O konkretnejših korakih in časovnici bodo vsi deležniki govorili na sestanku prvi teden septembra, je dejala Pivčeva.
 

Pivčeva predlaga 450 medvedov, sindikat kmetov 300
 

O konkretnejših korakih bodo vsi deležniki govorili na sestanku prvi teden septembra, je dejala Pivčeva. Eden od teh korakov je opredelitev sprejemljivega števila medvedov in volkov z vidika ohranjanja okolja, družbene sprejemljivosti in izvajanja različnih dejavnosti v prostoru. Za medvede je v javni razpravi predlagana številka 450, za volkove določanje številke še poteka tudi zato, ker so razhajanja glede natančnega števila volkov v naravi. Uradno število je 80 volkov, na terenu pa se govori o večjem številu, je povedala Pivčeva.

Predlaga tudi, da se številki vpišeta v osnutek zakona o ohranjanju narave, da v prihodnje ne bo več dileme o tem. Poudarja pa, da morata biti številki doseženi na podlagi konsenza vseh deležnikov.

V Sindikatu kmetov Slovenije se zavzemajo za še nižje številke. Medvedov bi po besedah predsednika Antona Medveda moralo biti 300, »vse, kar je več, bo prineslo težave«, volkov pa za tri trope in sicer na območjih, kjer so bili »tradicionalno«.  
 

Zahteve sindikata kmetov


Anton Medved je sestanek pri Šarcu označil za konstruktiven, v sindikatu so z njega odšli z občutkom, da je vlada na njihovi strani. Zahteve za odstop okoljskega ministra Simona Zajca ne bodo umaknili, mu pa dajejo čas, da pokaže rezultate.  

V sindikatu so predlagali uvedbo dežurne številke, na katero bodo kmetje lahko prijavljali škode po medvedu in volku. Zahtevajo realno oceno škod s tem, ko bi bil v skupinah za oceno škod prisoten strokovnjak živilske stroke. Pri oceni bi bilo po besedah Medveda treba upoštevati tudi trpljenje domačih živali zaradi napadov, stroške popravila ograj in vrednost rejnih in plemenskih živali. Medved zahteva izplačilo škod v 30 dnevih, nekatera poplačila po njegovem zamujajo že 17. leto.

V sindikatu vztrajajo pri uvedbi ustne odločbe o odstrelu volkov in poenostavitvi interventnega zakona – pogoje za odstrel volkov naj se izenači s pogoji za odstrel medveda, tj. odpravi naj se pogoj, da se lahko volka odstreli le, če ta na enakem območju v kratkem obdobju povzroči več škod. Volkovi se veliko gibljejo. Izdaja odločbe o odstrelu traja deset dni, v tem času je volk že drugje in ga je težko odloviti, pravi Medved, ki v imenu sindikata zahteva tudi, da se vseh 11 volkov, predvidenih za odstrel v okviru interventnega zakona, ustrelijo v dveh mesecih. V nasprotnem primeru bo sindikat dodatno pritisnil na odločevalce. Odpraviti bi bilo treba tudi kazni za lovce, te je namreč treba spodbuditi k hitrejšem odstrelu.
 

Za prihodnje leto predlagan odstrel 175 medvedov in odvzem 7 volkov 


Populaciji medvedov in volkov v Sloveniji se povečujeta in prostorsko širita. V državi je po ocenah okoli 1000 medvedov in 80 volkov, interventni zakon predvideva odvzem 175 medvedov (še 25 medvedov pa so predvidene izgube iz drugih vzrokov) in 11 volkov iz narave. Lovci so doslej uspeli odstreliti okoli 80 medvedov, volka pa enega, vendar ne v okviru interventnega zakona, temveč po izdani odločbi za izredni odstrel.

Do 30. avgusta je v javni obravnavi predlog odloka o ukrepu odvzema osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave za obdobje do 30. septembra 2020. Ta, enako kot odlok za leto 2018, predvideva odstrel 175 medvedov in odvzem (odstrel in izgube) sedmih volkov.

Če bo kot sprejemljivo število medvedov res potrjena številka 450, to pomeni, da bo treba populacijo zmanjšati za več kot polovico; trenutno je v Sloveniji okoli 1200 medvedov. Pivčeva verjame, da lahko z dobrim sistemom upravljanja pridemo blizu te številke. Na kakšen način, ni povedala, je pa dejala, da se bodo pogovarjali tudi o možnosti izvoza medvedov v druge države – to možnost je omenil minister Zajc –, čeprav sama težko verjame, da bi bila kakšna država pripravljena sprejeti 500 slovenskih medvedov.
 

Protest na Agri še v zraku


Ključni deležniki, med njimi predstavniki zavoda za gozdove, zavoda za varstvo narave, lovske zveze in kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, ne pa tudi sindikata kmetov, ki je udeležbo odpovedal, so prejšnji teden z ministrom Zajcem dorekli spremembe postopka za lažji odstrel volkov tako po zakonu kot izrednih odločbah.

Odpadla je ovira v zakonu preveč ozko določenega območja odstrela, doslej so lovci lahko to storili le na pašnikih ali v njihovi neposredni bližini. Poleg tega se spreminja sistem izdajanja odločb o izrednem odstrelu volkov na območjih, kjer ga doslej ni bilo in ni zajeto v zakon, a tam prihaja do napadov - agencija za okolje bo lahko ob vsaki prijavi škode po volku sama začela postopek za izredni odstrel, še vedno pa bosta morala dati mnenje zavoda za gozdove in za varstvo narave.

Sindikat je doslej izvedel en protest, za minulo soboto napovedanega pa so prestavili za teden dni. V zraku visi tudi napovedani protest oziroma blokada otvoritve kmetijskega sejma Agra to soboto. Anton Medved je dejal, da bo o tem jutri odločal izvršilni odbor sindikata.