Sodišče glede odstrela medvedov sprejelo kompromisno odločitev

Letos odstrela verjetno ne bo, vendar ta ostaja legitimno sredstvo za upravljanje populacije. 

Objavljeno
16. april 2019 13.50
Posodobljeno
16. april 2019 15.01
Odstrela medvedov ni mogoče argumentirati z družbeno sprejemljivostjo, je odločilo upravno sodišče. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green (AAG) proti odloku vlade o odvzemu 200 rjavih medvedov iz narave za obdobje do 30. 9. 2019.

Presodilo je, da določitve števila medvedov za odstrel (ne samo na območju izjemne prisotnosti ter na prehodnem območju) ni mogoče argumentirati z družbeno sprejemljivostjo, ki se jo ugotavlja na podlagi (subjektivnih) mnenj prizadetih interesnih skupin, in upravljanjem škod, ki jih povzročajo medvedi. Pogoj, da ni druge zadovoljive možnosti za odpravo teh dveh težav, torej ni izpolnjen, »zato mora biti odvzem omejen na (nekatere) medvede na dovolj konkretiziranih področjih in ob upoštevanju metod razlage direktive o habitatih,« je v izjavi za javnost zapisalo sodišče.

Vladi je dalo podrobna navodila in smernice, ki jih bo morala v ponovljenem postopku upoštevati. Z odločbo je sodišče zaradi napačne uporabe materialnega prava odpravilo le prilogo odloka, ki določa obseg, prostorsko razporeditev in težnostno kategorijo za odstrel predvidenih medvedov v letošnjem letu. Sam odlok je po presoji sodišča v preostalem delu zakonit in ostaja veljaven. To pomeni, da letos odstrela medvedov najverjetneje ne bo, vendar ta ostaja legitimno sredstvo za upravljanje medvedje populacije. 

Vlada je odlok, po katerem je bil do 30. septembra 2019 predviden odvzem 200 medvedov (175 z odstrelom, 25 ostale izgube), sprejela novembra lani. Januarja je upravno sodišče izvajanje odloka zaradi tožbe AAG zadržalo. Okoljevarstvena organizacija je ob izpodbijanju odloka vlade o ukrepu odvzema osebkov vrst rjavega medveda iz narave na upravnem sodišču med drugim opozarjala na njegovo neskladje z ustavo, ki državi nalaga, da mora skrbeti za ohranjanje naravnega bogastva.

Po njihovem utemeljevanju bi z odstrelom nastala nepovratna škoda, saj odstreljenih medvedov ne bi bilo mogoče nadomestiti, tak poseg bi pomenil tudi rušenje biotske raznovrstnosti. Odstrel osebkov zavarovane živalske vrste, med katere spada rjavi medved, bi po njihovem moral biti le izjemen, piše STA.

Na ministrstvu za okolje in prostor, ki je pripravilo osnutek odloka o odvzemu rjavega medveda, tega pa je potrdila vlada, sodbe upravnega sodišča uradno še niso prejeli. »Več informacij bomo lahko podali po tem, ko se bomo z njeno vsebino seznanili in jo preučili,« so odgovorili na prošnjo po komentarju sodbe.