V Mehiki našli truplo že drugega zaščitnika metuljev monarhov

Rezervat znamenitih metuljev monarhov je napoti pohlepu.

Objavljeno
05. februar 2020 11.00
Posodobljeno
05. februar 2020 11.20
FOTO: Reuters/Gustavo Graf 
V mehiški zvezni državi Michoacán so manj kot v tednu dni našli truplo že drugega aktivista za zaščito znamenitih metuljev monarhov.

Prejšnji četrtek so v vodnjaku našli mrtvega Homera Gómeza. Nekdanji gozdar, upravitelj naravnega rezervata El Rosario, je bil eden glavnih borcev za ohranitev teh metuljev. Njegovo izginotje dva tedna prej je v državi, kjer serijsko pobijajo aktiviste za varstvo okolja in človekovih pravic, povzročilo javno ogorčenje. Na truplu naj bi bili sledovi mučenja.

image
FOTO: Reuters/Alan Ortega


Le dva dni po pogrebu Gómeza so našli truplo vodnika v rezervatu za monarhe Raúla Hernándeza. Tudi na njem so bili znaki, ki nakazujejo, da je umrl nasilne smrti. Zvezna država Michoacán ima največji rezervat za monarhe, ki vsako leto opravijo več kot 3000 kilometrov dolgo selitev iz Kanade v Mehiko. Tja prispejo prav na praznik mrtvih, ki ga prebivalci obeležujejo s povorko barvitih kostumov z motivi mrtvecev na obrazu ter okraševanjem grobov s cvetjem.

image
FOTO: Reuters/Alan Ortega


A Michoacán je tudi prizorišče obsežne nezakonite sečnje, krčenja gozdov za pridelavo avokada in teren narkokartelov, ki se bojujejo za prevlado nad tihotapskimi potmi med Pacifikom in notranjostjo države.

image
FOTO: Reuters/Edgard Garrido


Čudovite metulje z oranžno-črnimi krili ogrožajo tudi podnebne spremembe. V Mehiki ekstremni vremenski dogodki uničujejo gozdove, v katerih prezimujejo, v ZDA in Ameriki pa izginja rastlina svilnica, na kateri odlagajo jajčeca.