Mehiška oblast pod plazom kritik zaradi naraščanja števila umorov žensk

V Mehiki je veliko umorov žensk, ki jih zagrešijo njihovi partnerji. Lani jih je bilo več kot sedemsto.

Objavljeno
12. februar 2020 08.15
Posodobljeno
12. februar 2020 10.15
Neznanci so pred kratkim ubili tudi mehiško borko za pravice žensk Isabel Cabanilas. V Mexico Citiyu so bili tudi zaradi njenega umora protesti. FOTO: Jose Luis Gonzales/Reuters
J.B.P.
J.B.P.
Mehičani so zgroženi nad nedavnim krvavim zločinom, ki se je zgodil v prestolnici Mexico Cityju. Tam je moški v prepiru brutalno umoril svojo 25-letno partnerico Ingrid Escamilla, jo zmaličil, razkosal in njene dele vrgel v odtočni jašek. Umor je po poročanju britanskega BBC znova razvnel razprave o (pre)številnih podobnih umorih žensk v Mehiki, ki jih praviloma zagrešijo njihovi partnerji.

Po uradnih podatkih je bilo v prvih desetih mesecih lanskega leta v Mehiki umorjenih 3142 žensk, pristojni pa ocenjujejo, da je od tega 726 »femicidov«, torej primerov, ko moški umorijo ženske zato, ker hočejo pokazati svojo nadvlado na njimi.

Aktivisti za pravice žensk so do teh številk kritični in trdijo, da je delež femicidov v skupnem številu umorov žensk veliko večji. Opozarjajo pa tudi na dejstvo, da velika večina teh primerov ni rešenih in storilci v glavnem ne pridejo pred sodišče. 

image
Mehiški umetnik je v protest proti številnim umorom žensk zaradi spola na Trgu Zócalo v Mexico Cityju razpostavil rdeče ženske čevlje. FOTO: Reuters

 

Obrador: Vprašanje femicidov je manipulacija


Morilca Escamilove je policija sicer prijela in po družbenih omrežjih je zakrožil posnetek, kako ga še vsega okrvavljenega zaslišujejo v policijskem vozilu. Po zagotovilih levičarske županje Mexico Cityja Claudie Scheinbaum bodo tožilci zanj zagotovo zahtevali najvišjo možno kazen. 

Mehiški predsednik Andres Manuel López Obrador pa na kritike aktivistov, da oblast premalo stori, da bi ustavila trend naraščanja števila tovrstnih umorov žensk, odgovarja, da so to le manipulacije medijev, ki so kritični do njegove administracije. Mehiški generalni tožilec Alejandro Gertz se celo zavzema za to, da bi femicid, torej umor ženske zaradi spola, črtali iz kazenskega zakonika.