Štirideset osumljencev za novembrski pokol žensk in otrok 

Mehiška policija je s podatki še skopa, potrdili so, da so bili napadalci člani mamilarskega kartela La Linea.

Objavljeno
08. januar 2020 10.17
Posodobljeno
08. januar 2020 10.41
Svojci žalujejo ob sežganem avtu, v katerem je zgorelo nekaj žrtev napada članov kartela La Linea. FOTO: Str/AFP
J.B.P.
J.B.P.
Mehiška policija menda ima seznam najmanj štiridesetih osumljencev za napad na ameriške mormonke in njihove otroke, ki se je lani novembra zgodil na severu Mehike na meji med zveznima državama Chihuahua in Sonora. To je po torkovem srečanju z mehiškim pravosodnim ministrom v prestolnici države dejal odvetnik ene od družin ubitih Abel Murrieta, poroča STA.

Za zdaj neidentificirani oboroženci so novembra lani v Colonii LeBaron na puščavskem območju ustavili vozila pripadnikov mormonske skupnosti ter ubili tri ženske in šest otrok. Zločin je povzročil veliko razburjenje tako v ZDA kot v Mehiki, ameriški predsednik Donald Trump pa je Mehiko pozval, naj obnovi vojno proti mamilarskim kartelom.
 

Mehiški predsednik odklonil Trumpovo pomoč


image
AFP Člani mehiškega mamilarskega kartela La Linea so novembra lani ubili tri ženske in šest otrok dveh mormonskih družin. FOTO: Herika Martinez/AFP


Mehiška policija preiskavo vodi v veliki tajnosti in skriva podrobnosti, z izjemo podatka, da so napad izvedli pripadniki mamilarskega kartela La Linea. Pri preiskavi sodelujejo z ameriškim zveznim preiskovalnim uradom FBI, mehiški predsednik Manuel Lopez Obrador pa je Trumpovo ponudbo za pomoč v vojni proti kartelom odklonil.

Novembra je mehiška policija v kraju Agua Prieta ob meji z Arizono aretirala prvega osumljenca za pokol. Osumljeni je imel v vozilu poleg več kosov strelnega orožja tudi dva zvezana talca. Takrat so mediji poročali, da je mamilarska tolpa morda zamenjala konvoj športnih terencev, v katerih so se peljale mormonke z otroki, za konvoj konkurenčne tolpe Los Salazar.
 

Je bil napad pomota?


Svojci pobitih, ki prihajajo iz dveh mormonskih družin Le Baron in Langford, se s takšnimi domnevami niso strinjali in napad povezujejo z dejavnostjo pokojnega Benjamina LeBarona, ki so ga kriminalci ubili leta 2009. Bil je ustanovitelj gibanja za boj proti kriminalu SOS Chihuahua in je tistega leta vodil proteste proti kriminalcem, ki so ugrabili njegovega šestnajstletnega brata. Njega so ubili, brata pa, kljub temu da je družina zavrnila plačilo odkupnine, izpustili.