Upravno sodišče odpravilo akt KPK o Bratuškovi, Štefanec ne popušča

Bratuškova: sodba razlog za odstop Štefaneca, o morebitni odškodninski tožbi pa se še ni odločila.

Objavljeno
12. februar 2016 13.00
Š. P., STA, S. P.
Š. P., STA, S. P.

Ljubljana - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) se bo pritožila na sodbo upravnega sodišča, ki je odpravilo akt komisije v zvezi s kandidaturo predsednice ZaAB Alenke Bratušek za evropsko komisarko, je danes novinarjem povedal predsednik KPK Boris Štefanec. Ob tem je zatrdil, da ne bo odstopil, k čemur ga je pozvala Bratuškova.

Kot je pojasnil Štefanec, trdno stoji za odločitvijo KPK in je prepričan, da pri tej odločitvi Bratuškovi niso bile kršene človekove pravice. Zato meni, da ni razloga za njegov odstop. S tem se je odzval na današnje izjave Bratuškove, da ji je bila zaradi akta KPK storjena nepopravljiva osebna in politična škoda in da je Štefanec na njenem primeru želel zgraditi svoj ugled kot predsednik KPK. Zaradi sodbe upravnega sodišča bi moral Štefanec po njenem mnenju oditi s položaja. Štefanec je novinarjem še pojasnil, da je komisija sodbo upravnega sodišča prejela v četrtek, nanjo pa se bo pritožila v predpisanem 15-dnevnem roku, ki je začel teči danes.

Predsednik komisije je tudi pojasnil, da upravno sodišče v svoji odločitvi ni upoštevalo sodbe in sklepa vrhovnega sodišča s 5. februarja lani oz. jo je ignoriralo, čeprav je komisija opozorila na te odločitve. Dejal je, da je komisija sodbo upravnega sodišča prejela v četrtek, nanjo pa se bo pritožila v predpisanem 15-dnevnem roku, ki je začel teči danes.

Kot razlog je navedel, da upravno sodišče v svoji odločitvi ni upoštevalo sodbe in sklepa vrhovnega sodišča iz 5. februarja lani oz. jo je ignoriralo, čeprav je komisija opozorila na te odločitve. Pojasnil je, da je to izpostavil tudi sam na dveh glavnih obravnavah pred upravnim sodiščem. Ob tem je spomnil, da je v sistemu slovenskega sodstva vsako nižje sodišče dolžno poznati sodbe vrhovnega sodišča oz. sodno prakso

Konec »velike farse«

Upravno sodišče je odpravilo akt Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki se je nanašal na kandidaturo predsednice ZaAB Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Kot je Bratuškova pojasnila na novinarski konferenci, je sodba razlog za odstop predsednika KPK Borisa Štefaneca, o morebitni odškodninski tožbi pa se še ni odločila.

Upravno sodišče je navedlo, da je šlo za arbitrarno in samovoljno odločitev KPK, v več fazah postopka je prišlo do posega v ustavne pravice Bratuškove, je danes pojasnil odvetnik Bratuškove Jožef Klavdij Novak in ocenil, da je postopek pred KPK zoper Bratuškovo zato zaključen.

Nekdanjo premierko Bratuškovo veseli, da se je zanjo končala »velika farsa«. »Narejena mi je bila nepopravljiva osebna in politična škoda,« je poudarila in ocenila, da je Štefanec na njenem primeru želel zgraditi svoj ugled kot predsednik KPK, zaradi sodbe upravnega sodišča pa mora oditi s položaja.

»Očitno se je Štefanec v tem primeru čutil poklicanega, da pod pritiskom javnosti in medijev uniči in do konca oblati moje ime,« je dodala predsednica ZaAB.

Po njenih besedah so bile v vseh fazah postopka pred KPK ugotovljene napake, ki pomenijo kršitev zakona oz. ustave.

Spomnila je, da je bila 3. septembra 2014 na pogovoru na KPK zaradi primera v zvezi z avstralskim veleposlanikom in zaradi komisarske kandidature. Štefanec ji je tedaj pojasnil, da nima statusa preiskovane osebe, pač pa premierke, ki se je na seji vlade odločala. Po njenih besedah je KPK po šestih dneh že sprejel osnutek ugotovitev. 8. oktobra 2014 je na KPK posredovala več kot 60 strani pripomb in ugotovitev, komisija pa je že dan pozneje sklicala dopisno sejo in o tej zadevi odločala, je povedala Bratuškova.

V letu dni »se ni nič zgodilo«

Takšno hitenje je bilo po njenem mnenju potrebno le zaradi vpliva na postopek njene kandidature v Bruslju. Pojasnila je še, da je od njenega razgovora na KPK do končne odločitve preteklo 36 dni, medtem ko je za primer v zvezi avstralskim veleposlanikom postopek potekal leto in tri mesece.

Bratuškova je spomnila, da bo 11. marca preteklo tudi leto dni od hišnih preiskav pri njej doma, na sedežu stranke in v DZ v zvezi z njeno kandidaturo, odtlej pa se po njenih besedah ni še nič zgodilo. Čeprav tudi KPK ugotavlja, da ni storila kaznivega dejanja z namenom pridobitve nepremoženjske koristi, pa jo, kot pravi, drug državni organ preganja tudi s hišno preiskavo.

Znano je sicer, da so kriminalisti NPU lani poleti na tožilstvo vložili kazensko ovadbo, v kateri Bratuškovi očitajo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic. Za to je zagrožena kazen do enega leta zapora.