Začasni minister za šolstvo bo Miro Cerar

Ministrica ponudila odstop, potem ko je KPK objavila, da je v zadnjih 12 letih s honorarji zaslužila več kot 636.000 evrov.

Objavljeno
12. marec 2015 11.13
jsu*Stanka Setnikar Cankar
S. P., Pi. K., Delo.si, STA
S. P., Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - DZ se bo jutri na izredni seji, ki bo sicer namenjena razpravi o poteku sanacije bank, seznanil tudi z obvestilom predsednika vlade Mira Cerarja o odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar. Cerar je v današnjem obvestilu predsedniku DZ Milanu Brglezu sporočil, da bo funkcijo ministra začasno opravljal sam.

Ko se DZ seznani z odstopom, ministru tudi uradno preneha funkcija. Od tedaj ima predsednik vlade deset dni časa, da predlaga novega ministra ali pa da obvesti DZ, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Cerar se je torej v primeru Setnikar Cankarjeve odločil, da bo sam začasno prevzel ministrsko funkcijo.

Setnikar Cankarjeva je v petek Cerarju ponudila odstop, potem ko je protikorupcijska komisija objavila, da je v zadnjih 12 letih s honorarji zaslužila več kot 636.000 evrov.

Po poslovniku DZ mora predsednik vlade najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra o tem obvestiti predsednika DZ. Obvestilo o odstopu se uvrsti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila.

Po besedah vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer premier opravlja intenzivne pogovore v zvezi z iskanjem naslednjega ministra za izobraževanje, znanost in šport, ki so blizu tega, da bo Cerar povedal tudi ime. Ob tem je Kustec Lipicerjeva v izjavi za medije po današnjem rednem koalicijskem sestanku zatrdila, da bo novi minister ali ministrica član oziroma članica SMC.

Tudi po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana je Cerar napovedal, da bo ime povedal zelo hitro. Ko se bo to zgodilo, bodo poslanci SD kandidata ali kandidatko z veseljem povabili na pogovor o vseh perečih temah.

Cerar je v sredo pojasnil, da je opravil nekaj pogovorov z morebitnimi kandidati oz. kandidatkami za novega ministra za izobraževanje. Poudaril je, da novega kandidata išče zelo intenzivno.