Kaj o zmagovalki nemških volitev meni slovenska politika

Virant: Politične okoliščine evropskim liberalcem niso najbolj naklonjene. Sicer pa liberalci niso povsod neuspešni.

Objavljeno
23. september 2013 19.46
GERMANY-VOTE-CDU
Ni. Č., Delo.si, Z. P., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, Z. P., notranja politika

Ljubljana - Zanimanje za razplet nemških parlamentarnih volitev je bilo veliko, odmevalo je zunaj državnih meja, a presenetljivo manj v Sloveniji.

Med prvimi je pričakovani zmagovalki volitev Angeli Merkel (konservativna krščanska unija CDU-CSU) čestital predsednik SDS Janez Janša. Na twitterju SDS so zapisali, da ji je za »sijajno zmago« čestital osebno, Merklova pa se je zahvalila za podporo in čestitko.

»Za izjemno zmago« so Merklovi čestitali tudi v NSi. Kot so sporočili prek Twitterja, je »jasna smer za prihodnost EU in tudi Slovenije krščanska demokracija«.

Tudi predsednica vlade Alenka Bratušek je »iskreno čestitala« Angeli Merkel »za prepričljiv uspeh«. »Veselim se nadaljevanja dobrega in pozitivnega sodelovanja s kanclerko pri prihodnjih pogovorih in dogovorih o bolj solidarni, konkurenčni in uspešni Evropi,« je poudarila.

Po mnenju Bratuškove je zmaga Merklove na volitvah zagotovo tudi posledica dejstva, »da je Nemčija pod njenim vodstvom naredila ključne korake pri premagovanju gospodarske krize v območju evra in širše v Evropski uniji,« so sporočili iz kabineta predsednice vlade.

Predsednik republike Borut Pahor se je prek družabnega omrežja oglasil s finalne tekme evropskega prvenstva v košarki in čestital vsem košarkaškim ekipam. »To je bil velik turnir,« je zapisal. Uradnega sporočila, ali je morda čestital tudi Merklovi, nismo prejeli, kar pa seveda ne pomeni, da ji ni. Po protokolu mu namreč ni treba.

V Pozitivni Sloveniji (PS) so prepričani, da je vnovični uspeh vladajoče nemške stranke CDU-CSU »posledica uspešnega soočanja s krizo, ki je temeljilo v politični stabilnosti«. Veseli pa jih volilni rezultat levosredinskih strank, med njimi social demokratov, ki je boljši kot na zadnih volitvah.

Igor Lukšič, predsednik Socialnih demokratov (SD) je dejal, da bo od nemških prioritet zelo odvisno tudi, kako bo v Sloveniji. Zato je po eni strani zadovoljen s porazom liberalcev, po drugi strani pa je razočaran nad močnejšo podporo krščanski uniji Angele Merkel, ker da si je ni zaslužila.

Napredek socialdemokratov, »čeprav skromen«, po njegovih besedah predstavlja minimalen premik v smeri sociale oz. zavedanja, da je treba v Nemčiji in EU delati za vse sloje, ne samo za bogate.

Gregor Virant, predsednik Državljanske liste (DL): »Za kolege iz FDP nam je žal, menim, da bo Nemčija pogrešala te vrste liberalizem. Je pa na drugi strani dejstvo, da konzervativci CDU/CSU v veliki meri temeljijo svojo gospodarsko politiko na liberalni podstati. Politične okoliščine evropskim liberalcem niso najbolj naklonjene. Kriza je obdobje, ko se v politiki pojavi veliko več čustvenega razmišljanja, liberalci pa smo znani po tem, da razmišljamo racionalno, ki na prvi pogled niso najbolj všečne, a so srednjeročno najboljše. Sicer pa liberalci niso povsod neuspešni, saj na Nizozemskem in v Estoniji vodijo vlade.«