»Bolj kot nam mečejo polena pod noge, višje jih preskakujemo«

Med izzivi, ki so pred vlado, je izpostavil predvsem sprejetje proračuna.

Objavljeno
24. avgust 2019 18.44
Posodobljeno
24. avgust 2019 18.50
Prvi mož LMŠ in premier Šarec je nagovoru zbranim podpornikom stranke v Arboretumu Volčji Potok izpostavil pretekle uspehe stranke. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
STA
Predsednik LMŠ Marjan Šarec je na današnjem srečanju članov stranke poudaril, da imajo še več volje za delo kot ob ustanovitvi. Med izzivi, ki so pred vlado, je izpostavil predvsem sprejetje proračuna. Obregnil se je tudi ob izjave predsednikov drugih strank glede LMŠ, saj bi, kot je dejal, bili bolj uspešni, če bi pometali pred svojim pragom.
                                                                    
Prvi mož LMŠ in premier Šarec je nagovoru zbranim podpornikom stranke v Arboretumu Volčji Potok izpostavil pretekle uspehe stranke, ki je bila ustanovljena pred petimi leti. Spomnil je, da so jim ob začetku vladnega mandata napovedovali hiter propad, po skoraj enem letu pa so še vedno tukaj s še več volje in energije za delo. »Bolj kot nam mečejo polena pod noge, višje jih preskakujemo,« je pred zbranimi poudaril Šarec.

Po njegovih besedah je sicer vlada s petimi partnerji in zunanjo podporo naporna za vodenje. »Treba je veliko usklajevanja in včasih je žal treba izvesti kakšno politično potezo, ki partnerjem ni vedno všeč,« je dejal. Ob tem je poudaril, da je treba nehati »cincati«, če želimo Sloveniji dobro.

image
LMŠ je bila ustanovljena maja 2014 na Šarčevo pobudo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Kritičen je bil tudi do nekaterih kritičnih izjav predsednikov drugih strank na njihov račun. Te po oceni Šarca kažejo, da se več ukvarjajo z LMŠ kot sami s sabo. »Vsak naj pometa pred svojim pragom, pa bomo vsi bolj uspešni,« je dodal ob tem. V izjavi za medije pa se je Šarec obregnil tudi ob govorice o predčasnih volitvah. Kot je dejal, se do teh ne pride tako hitro. Poleg tega pa o predčasnih volitvah ne razmišlja, ker za to nima časa, je izpostavil.

»Dokler vodimo vlado in dokler ta deluje, ne vidim razloga, da bi sprožali neke politične krize. Namesto da se ukvarjamo z vprašanjem predčasnih volitev, je bolje, da vsak na svojem ministrstvu krepko zagrabi, kar ima za narediti,« je bil kritičen. Politično kalkuriranje in špekuliranje po njegovih besedah namreč na vplivata dobro ne na družbeno klimo ne na delovno vnemo.

Pred vlado so sicer ogromni izzivi na področju zdravstva in socialnega varstva, je ocenil premier. Po počitnicah je prioriteta predvsem sprejetje proračunov za 2020 in 2021 in sprememba davčne zakonodaje.

Na vprašanje, ali bo podporo za sprejetje proračunskih dokumentov morda iskal pri NSi, ki je pred kratkim napovedala, da se bo z novim programom pozicionirala na sredino političnega spektra, je Šarec dejal, da bodo iskali podporo pri vseh. »Saj ne bodo nam naredili usluge, če jih bodo podprli, uslugo bodo naredili državi,« je dejal ob tem.

image
Marjan Šarec ne glede na kritike ostaja neomajen pri zavzemanju za izgradnjo drugega bloka Nek. FOTO: Gen Energija


Šarec ne glede na kritike ostaja neomajen pri zavzemanju za izgradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (Nek). Ob tem je poudaril, da je treba izkoristiti vse možne obnovljive vire energije, ampak da bodo ti premalo. »Ko bo Avstrija potrebovala električno energijo in ko bodo v temi, se ne bodo vprašali, od kje je prišla, ampak bodo veseli, da jo imajo,« pa se je odzval na prve kritične odzive severne sosede.

Zbrane, ki se jih je po ocenah organizatorje nabralo okoli 2000, sta nagovorila tudi evropska poslanca iz vrst LMŠ Irena Joveva in Klemen Grošelj. Po Grošljevi oceni se je LMŠ po evropskih volitvah še dodatno utrdila in okrepila. Med izzivi, ki bodo odločilo zaznamovali prihodnost EU in Slovenije, pa je izpostavil vzpon populizma, ki po njegovih besedah destabilizira našo neposredno soseščino in dosedanjo globalno ureditev.

Joveva je v nagovoru po prvih mesecih dela v Evropskem parlamentu poudarila, da so kompromisi del politike, ne sme pa del te biti borba za osebne interese. Prav tako je treba dogovorjeno tudi izpolniti, saj EU ne bo prenesla novega oddaljevanja od ljudi zaradi neizpolnjevanja obljub, je še dejala evropska poslanka.

LMŠ je bila ustanovljena maja 2014 na Šarčevo pobudo. Razlog za ustanovitev so bile takratne prihajajoče lokalne volitve, na katerih se je Šarec drugič potegoval za županski mandat v Kamniku. Danes največja vladna stranka s 13 poslanci in 29 iniciativni odbori po vsej Sloveniji šteje več kot tisoč članov.