Šarec o navedbah SLS: To je larifari

Slovenska ljudska stranka trdi, da je z vlado dosegla dogovor, premier Marjan Šarec to zanika.

Objavljeno
24. avgust 2019 08.52
Posodobljeno
24. avgust 2019 15.10
Marjan Podobnik. FOTO: Alešš Černivec
Anja Vučkič / Sobotainfo, A. V., STA
Anja Vučkič / Sobotainfo, A. V., STA
Predstavniki vlade uradno sinoči do 21. ure niso odgovorili na zahteve Slovenske ljudske stranke, vendar pa je po besedah predsednika SLS Marjana Podobnika, visoki predstavnik vlade sporočil, da pristojni ministrstvi za okolje in kmetijstvo podpirata obe zahtevi.



In sicer gre za zahtevo, da se spremeni zdajšnja ureditev, ki bo omogočala odstrel najnevarnejših volkov, kot tudi za zahtevo za zagotovitev finančnih nadomestil za kmete v okoljih, ki so najbolj obremenjena z zvermi. »Šlo naj bi za okrog 150 evrov na hektar kmetijskih površin in 100 evrov na hektar gozdnih površin na leto,« pravi Podobnik.

Lovci so dobili tudi ustno zagotovilo, da se trenutne veljavne visoke kazni za primer napačno odstreljenega volka ne bodo izvrševale.

Zaradi danih obljub tako niso izpeljali protestnega shoda in drugih predvidenih aktivnosti. So pa pred upravno stavbo razprli transparent.

Podobnik je kljub temu jasen, da če vlada ne bo držala danih obljub, bodo v četrtek, 19. septembra, organizirali velik protestni shod pred vlado in mogoče tudi še na kakšni drugi lokaciji. 
 

Šarec glede navedb SLS o vladnih zagotovilih: To je larifari


Premier Marjan Šarec se je na navedbe predsednika SLS Marjana Podobnika, da je stranka dobila vladna zagotovila glede svojih zahtev in zato protesta ob odprtju sejma Agra ni izvedla, odgovoril z besedami: »To je larifari!«. Opozoril je še, da ne bo dovolil, da bo nekdo prek pleč kmetov, vlade ali njega osebno »lezel nazaj v slovensko politiko«.

»Po mojem shoda ni bilo zato, ker je prevladala zdrava pamet in so ljudje videli, da to nima nobenega smisla,« je v izjavi za medije ob robu odprtja mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni dejal predsednik vlade.

image
Marjan Šarec: »Po mojem shoda ni bilo zato, ker je prevladala zdrava pamet in so ljudje videli, da to nima nobenega smisla.« FOTO: Leon Vidic


Vladni sogovornik je po njegovih besedah le Sindikat kmetov Slovenije, s katerim poteka »dober dialog«. Vseh pet zahtev sindikata je vlada na zadnjem sestanku sprejela in »zdaj je na lovcih in intervencijski skupini zavoda za gozdove, da izvede odstrel«.

»Več kot to, razen če greva z ministrico (za kmetijstvo Aleksandro Pivec op. STA) v gozd in še midva streljava, ta hip ni mogoče,« je orisal in dodal: »Vsak mora opraviti svojo nalogo, za katero je poklican, in potem bomo spravili populacijo zveri na normalno raven.«

»Da bo pa nekdo preko pleč kmetov, ministrice, mene ali vlade lezel nazaj v slovensko politiko, potem ko je imel vso priložnost že v 90. letih, bil tudi podpredsednik vlade, zavozil stranko in vse, tega pa moja zdrava pamet ne dovoli,« je bil še oster Šarec.

image
Marjan Podobnik je odpovedal današnji protest. FOTO: Anja Vučkič


SLS: Šarec želi umaknitI vladne obljube

 
Kmalu je sledil nov odziv SLS. »Čutili smo, da ima vlada resne probleme z organizacijo, nismo pa verjeli, da so stvari tako kritične, da predsednik vlade in pristojni ministri ne vedo drug za drugega, s kom se kdo dogovarja in to v imenu celotne vlade,« so zapisali pri SLS. »Kljub temu nam ni žal, da smo predstavniku vlade verjeli, da govori tudi v imenu predsednika vlade in ni nam žal, da smo z odpovedjo protesta omogočili normalno otvoritev sejma.«
 
»Razumemo, da so se morda samo ustrašili kmečkega protesta in po naši odpovedi umaknili obljube. Če se bo pokazalo, da predstavnik vlade ni govoril v imenu vlade oz. zahteve ne bodo izpolnjene, bomo 19. septembra pokazali, kdo vse lahko predstavlja kmete in slovensko podeželje,« so še zapisali v uradnem odzivu.